Kursların oldukça verimli geçtiğini belirten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Çiftlik Danışma Merkezi; yetiştiriciler için tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetlerini aktif bir şekilde yapmak için eğitimler düzenlemektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yılı "Hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı" ilan etmesi doğrultusunda birliğimiz, tarımsal yayım ve danışmanlık eğitiminin teması "Buzağılarımızı Yaşatalım" olarak belirledi.
Bu doğrultuda, Bakanlığın belirlediği tarımsal yayım ve danışmanlık üyelik kriterlerini sağlayan üyelerimize yönelik Kuşadası'nda bir otelde 2 gün süren eğitim faaliyeti gerçekleştirdik. Yaklaşık 100 üyemiz, hayvancılık faaliyetlerini birlikte yürüttükleri eşleri ile birlikte eğitime katıldı, toplamda 200 üyemiz eğitim aldı" diyerek "Buzağılarımızı yaşatalım" sloganı ile çıktıkları yolda çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Yetiştiricilere yönelik verilen eğitimlerde; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır 'Aydın'ın hayvancılık verileri' hakkında bilgi vererek buzağı kayıplarının en aza indirgenmesi için yaptıkları çalışmalardan söz etti. Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör ise, Bakanlığın bu yılı buzağı yılı ilan etmesi sürecini anlatıp birliğin faaliyetleri hakkına bilgi verdi. ADSYB Çiftlik Danışma Merkezi Yöneticisi Arzu Sevim Akbaş ise tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
"YETİŞTİRİCİLER MERAK ETTİKLERİNİ PROFESÖRLERE SORDU"
Oldukça verimli ve sıcak bir ortamda geçen eğitim seminerlerinde Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol, 'Buzağı Kayıpları' hakkında dünyadaki veriler ve Türkiye'deki oranları kıyasladı. Öncelikle yetiştiricilerin yaptıkları iş konusunda dünya da nerede olduklarına dair bilgiler verdi. Daha sonra buzağı bakımı ve beslemesi konularında önemli bilgiler aktaran Prof. Önol, buzağının yaşatılmasının önemine değindi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Fındık ise "Doğumda oluşan buzağı kayıpları" hususunda yetiştiricileri bilgilendirdi. Türkiye'de meydana gelen buzağı kayıplarının bir diğer gerekçesi olan "Buzağı hastalıkları" konusunda ise ADÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Ulutaş konuşma yaptı.
Eğitimimizin son kısmında ise Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen "Sığır yetiştiriciliğinde kaba yem depolamanın önemi" konulu sunum yaptı.
İki gün süren eğitim seminerinde çiftçiler kendi aralarında da fikir alışverişinde bulunurken, deneyimli çiftçiler de çeşitli konularda yetiştiricilere bilgiler aktardı. Eğitim programının oldukça verimli geçtiğini belirten Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, birlik olarak eğitim çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.