Deve güreşleri için özel olarak yapılan sahada 180 pehlivan deve güreş tuttu. Maddi değerleri lüks otomobillerden de fazla olan develerin kıran kırana güreşleri ve kaçan develerin oluşturduğu heyecan güreşlere damga vurdu.
Nazilli Belediyesi'ne ait Sümer Futbol Sahasını hemen batısındaki deve güreşleri için özel olarak hazırlanan alanda gerçekleştirilen güreşleri binlerce kişi izledi. Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın yanı sıra çevre ilçelerin ebeldiye başkanları ve binlerce kişinin izlediği güreşlerde vatandaşlara hatıra amacıyla 10 bin adet Yörük poşusu dağıtıldı.
YÖRÜK GELENEĞİ
Yörük kültürünün en önemli gelenekleri arasında yer alan deve güreşlerinin yapılması ve daha iyi şartlarda izlenebilmesi için özel olarak yapılan arenayı dolduran yaklaşık 15 bin kişi, havanın da güzel olması ile mangallarını yakarak eş, dost ve akrabaları ile güzle bir gün geçirdi. Aylar öncesinden hazırlanan develerin güreşleri büyük heyecanla izlenirken zaman zaman kaçan develer heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu. Geliri, TFF 2. Lig Beyaz Grupta mücadele eden Nazilli Belediyespor'a aktarılacak olan deve güreşlerinde fiyatları 400-500 bin TL'yi bulan meşhur pehlivan develerin yanı sıra güreşlere yeni başlayan develer de kupa ve halı için güreş tuttu. Güreşen develeri hakemin düdüğüyle birlikte ayırmaya çalışan 'Urgancı'lar da güreşen develerden daha çok yoruldu.
"YÖRÜK GELENEĞİMİZİ YAŞATIYORUZ"
Deve Güreşi Festivalinde Türk-Yörük gelenek, görenek, örf ve adetlerini yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, birlik beraberlik mesajı veren Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık; "Ege Bölgesi'nin en büyük deve güreşi festivali olma özelliği gösteren Nazilli Deve Güreşi Festivali'ne toplam 180 deve katıldı. Bu sene Nazilli Belediyespor'a destek amacıyla bu deve güreşlerini yapıyoruz. Buradaki amacımız Türk örf, adet ve geleneklerini yaşatmaktır. Baktığımızda herkes birlik beraberlik içinde kaynaşmış güreşleri seyrediyor, eğleniyor bu da bizi mutlu ediyor. Ben her zaman şunu söylüyorum; Bu memleketin ana unsurunu oluşturan bizler, 1071'de Anadolu'nun kapılarını açan Alparslan, Osmanlı Devletini kuran Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi Yörük idi. Mustafa Kemal Atatürk Yörüktü Türkiye Devletini kurdu, bize emanet etti. Allah'a şükür bu birlik ve beraberliğimizi bozmadığımız sürece Türkiye Cumhuriyeti Devletini kimse bozamaz, bölemez, parçalayamaz. Türkiye bir ağacın gövdesidir. Dallarında Yörükler var, Kürtler var, Aleviler var. Ağacın gövdesine zarar gelmezse, gövde sağlam kalırsa dallarına da hiçbir şey olmaz. Türk milleti var olduğu sürece gönderde bayrağımız, minarede ezan sesimiz yok olmayacaktır" dedi.
"ADETLERİMİZİ YAŞIYORUZ AMA AFRİN'DEKİ EVLATLARIMIZI DA DÜŞÜNÜYORUZ"
Alıcık, "Afrin'de aslanlarımız şehit oluyor, gazilerimiz var. Biz böyle bir dönemde eğlenemeyiz. Biz bugün kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz. Amacımız adet ve gelenekleri yaşatmaktan başka bir şeyi düşünmüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlet. Aslanlarımız o bölgedeki bölücü terör örgütünü yok etme çabasında, biz de bir gönül adamı olarak vatan evladı olarak bu konuya hassas yaklaşıyoruz. Zeytin dalı operasyonuna sonuna kadar destek veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin var olması için canımızı, kanımızı vermeye de hazırız" dedi.