Türkiye genelindeki 1397 belediyenin 2018 ve sonraki 3 yıl için belirlediği, fahiş emlak vergileri tartışma yarattı. 2018 ve sonraki 3 yıl için geçerli olacak emlak rayiç bedellerden İzmir'in Urla ilçesinde yaşayan vatandaşlar da nasibini aldı. Urla Belediyesi'nin emlak vergilerinde 24 kata kadar varan oranlarda artış yapması ilçede yaşayan 45 binin üzerindeki emlak vergisi mükellefini zor durumda bıraktı. Yüksek vergi oranları ile karşı karşıya kalan vatandaşlar konuyu yargıya taşıdı.
BAKAN AÇIKLADI
Yasal süresi içinde 1014 vatandaş İzmir'deki vergi mahkemelerine başvuruda bulunarak belediyenin belirlediği rayiç bedellere itiraz etti. Emlak rayiç bedellerinin yüksek olması şikayetlerin de her geçen gün daha da artmasına neden oldu. Vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine harekete geçen hükümet belediyeler tarafından belirlenen ve 4 yıl süreyle geçerli olacak olan emlak vergi oranlarında düzenleme yapma kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptıkları yasal düzenleme ile emlak vergisi artış oranlarını yüzde 50 ile sınırlandıracaklarını, böylece hükümet olarak vatandaşı fahiş emlak vergilerinden kurtaracaklarını açıkladı. Bakan Ağbal'ın açıklamaları Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi İzmir'in turistik ilçesi Urla'da da büyük sevinçle karşılandı. İlçe belediyesi tarafından belirlenen fahiş emlak vergisi rayiç bedellerini yargıya taşıyan çok sayıda vatandaşın avukatlığını üstlenen Yusuf Baratalı hükümet tarafından emlak vergisi rayiç bedelleri artış oranının yüzde 50 ile sınırlandırılmasının doğru ve mantıklı bir düzenleme olduğunu söyledi.
URLA'DA DAVALAR SÜRÜYOR
Urla Belediyesi'nin belirlediği yer yer 24 kata kadar artış gösteren emlak vergilerinin ilçede büyük sıkıntıya neden olduğunu hatırlatan Baratalı; "Hükümet vergi ve harçlarda yapacağı artış için zaten her yıl yeniden değerleme oranı belirliyor. Ardından da önümüzdeki yıl vergi ve harçlarda şu kadar artış yapacağım diyor. Sonuçta emlak vergisi de devletin topladığı kalemlerden birisi sayılır. Emlak vergisindeki artış oranı belediyelerin insiyatifine bırakıldığı zaman çıkan sonuçları hepimiz görüyoruz. Yeni düzenleme ile hakkın kötüye kullanımı da böylece engellenmiş olacak" diye konuştu. Sınırlama kararının yasalaşması ile birlikte vatandaşlarca vergi mahkemelerine açılan davaların da bir şekilde sonuçlanacağını belirten Baratalı; "Mahkemelerden iki türlü sonuç çıkabilir. Birincisi; mahkemeler hükümetin getirdiği yasal düzenlemeyi işaret ederek vatandaş şikayetinde haklıdır deyip davaları kabul edebilir, dava açabilir. Ya da mahkeme fahiş emlak vergisi artışları ile ilgili yasal düzenleme yapılmıştır. Dava konusuz kalmıştır deyip reddine karar verebilir. Bunu hep birlikte yaşayıp göreceğiz" dedi.