CHP'li Urla Belediyesi'nin 2018 ve sonraki 3 yıl için belirlediği, yer yer 48 kata kadar çıkan yüksek orandaki emlak vergileri ilçede yaşayan vatandaşları çileden çıkardı. Her yıl ödediği emlak vergisi ortalama 20 kat artan vatandaşlar, soluğu mahkemede aldı. Son başvuru tarihi olan 7 Eylül'e kadar İzmir'deki vergi mahkemelerine 1014 kişi başvuruda bulunarak belediye tarafından belirlenen emlak vergi oranlarına itiraz etti. Sahibi olduğu birden fazla gayrimenkul için tek dosya halinde müracaat eden mülk sahiplerinin başvurularını kabul eden mahkeme, bu tür durumdaki kişilere ek süre vererek her gayrimenkul için ayrı ayrı müracaatta bulunmalarını istedi. Bunlarla birlikte itiraz sayısının 4 bini bulacağı öne sürüldü. Eski Urla Belediye Başkanlarından Bülent Baratalı'nın bir dönem CHP ilçe başkanlığı da yapan oğlu Avukat Yusuf Baratalı, emlak rayiç bedellerinin kabul edilebilir ölçüde olmadığını ifade etti. Bazı yerlerde noktasal olarak emlak vergilerinin 48 kat arttığına dikkat çeken Baratalı, "Vatandaştan gelen tepkiler artınca Sayın Belediye Başkanımız bir yayın organına 'Vergiler gerçekten çok yüksek. Dava açtık' şeklinde açıklamalarda bulundu. Açıklama üzerine birçok vatandaş 'Nasıl olsa belediye dava açacak' diye süresi içinde gidip itiraz dilekçesi vermedi. Öyle bir dava açılmadığını çok net olarak söyleyebilirim. Bunu öğrenmek çok basit. İzmir'de herhangi bir vergi mahkemesi kalemine gidip Urla Belediyesi tarafından dava açılıp açılmadığını sorduğunuzda bunu öğrenebilirsiniz. Belediye dava açmış olsa bile bu konuda emsal niteliği taşıyan Danıştay kararı var. Danıştay aldığı kararda 'Değer tespit komisyonlarının oluşmasına evet diyenler, kurulun oluşma şekline dava açma dışında dava açamazlar. Kurulun aldığı karara da dava açamazlar' diyor. Bu kurulu oluşturan zaten belediye. Dolayısı ile belediyenin böyle bir dava açma şansı yok" diye konuştu.
ASIL KIYAMET MARTTA
Asıl kıyametin 2018 yılı mart ya da mayıs ayında kopacağını belirten Baratalı; "Ticaret odası kayıtlarına göre Urla'da emlak vergisi mükellefi 46 bin kişi bulunmakta. İnsanlar halen daha olayın vehametinin farkında değil. Vatandaş vergisini ödemek için belediyeye gittiğinde daha önce 100 lira olan vergisinin 1000 -1500 liraya çıktığını görünce ah, vah diyecek" şeklinde konuştu. Urla'da Denizli Mahallesi'nde oturduğu babadan kalma evin emlak vergisinin 6 bin liraya çıktığını belirten Baratalı; "Benim babadan dededen kalma eski zeytinlik, ev arsa gibi gayrimenkuller var. Bunlar kira geliri elde etmediğim boş duran yerler. Daha önce 4 bin lira ödediğim emlak vergisi son düzenleme ile 70 bin liraya çıktı" şeklinde konuştu. Açılan davaların kaybedilmesi halinde Urla Belediyesi'nin mali açıdan ciddi yük altına gireceğini öne süren Baratalı; şöyle konuştu; "1100 tane dava açıldı. Sadece mahkeme masrafı avukatsız açarsanız 165 lira. Bir avukat vasıtası ile açarsanız avukata ödemeniz gereken rakam baro asgari ücret tarifesine göre yaklaşık 6 bin lira civarında. Bu davaların kazanılması durumda belediyenin kasasından dava başına 2 bin ile 2 bin 200 lira civarında para çıkacak. 1100 kişi üzerinden hesaplarsak bu rakam 2 milyon 500 bin lirayı bulacak. Tüm taşınmazları için tek dava açanların her bir taşınmaz için ayrı ayrı dava açması ile açılan dava sayısı minimum 3 bini bulacak. Mahkeme masrafları, vekalet ücretleri, yargılama giderleri yapılırsa keşif bedelleri de dikkate alındığında bu hatanın faturası belediyeye çok ağır olacak. Ortaya 7-8 milyon liralık bir kamu zararı çıkacak. Belediye bunu kasasından ödeyecek. Bu hata kişisel yapıldığı için bana göre komisyon başkanına ve komisyonda yer alan üyelere rücu edilecek." Baratalı ayrıca babasının da yıllarca belediye başkanlığı yaptığını hatırlatarak ilçede büyük sıkıntı yaratan kıymet takdirinin belediye başkanının bilgisi dışında yapılmasının da mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.
UYAR'IN ÖNERGESİNE RET
Vergilerin yüksekliği Urla Belediye Meclisi'nde de gündem oluşturmuştu. Başkan Uyar bir önerge sunarak yüksek rakamlarla belirlenen emlak vergileri konusunda vatandaşların açacakları davalara Urla Belediyesi'nin itiraz etmemesi için Meclis kararı alınmasını önerdi. Uyar'ın bu talebi ilgili komisyonlara sevk edildi. Daha sonra da komisyonlardan gelen rapor doğrultusunda ret edildi. O süreçte önergenin mecliste kabul edilmesi halinde doğacak zararlardan meclis üyelerinin de sorumlu olacağı için önergenin ret edildiği öne sürüldü.