Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonlar kapsamında da belediyelerde de temizlik başlıyor. 15 Temmuz'daki kanlı darbe kalkışmasıyla gerçek yüzünü açıkça gösteren örgütün kamu kurumlarından tamamen arındırılması çalışması kapsamında İzmir'de de düğmeye basıldı. İzmir Valiliği,Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşlar İZSU ve ESHOT Genel Müdürlüğü'ne yazı göndererek çalışan personelin işe giriş tarihleri ile birlikte isim listelerini istedi. İzmir il sınırları içindeki 30 ilçe belediyesi de dahil edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ile ilçe belediyelerinde görev yapan yaklaşık 13 bin memur personelin isim listelerinin İzmir Valiliği'ne gönderilmeye başlandı. Çalışanların özlük dosyaları da mercek altına alındı.
KAYITLAR İNCELEMEDE
İzmir Valiliği, ayrıca darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz akşamı Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarındaki kamera kayıtlarını da istedi. Başta belediye sarayı, ek hizmet binaları, otobüs garajları ve belediyeye bağlı diğer iş yerlerindeki kamera kayıtları tek tek incelenip darbe girişiminin yaşandığı gece belediyeye bağlı birimlerde herhangi bir olağanüstü durum olup olmadığına bakılacak. İzmir Valiliği de belediyeler tarafından gönderilen isim listelerini emniyet müdürlüğüne verecek. Bu kişilerin özlük dosyaları üzerinde kapsamlı bir araştırma yapılacak. Bu inceleme sonucunda FETÖ yapılanması ile ilişkisi olduğu tespit edilen personel, ilgili belediyesine bildirilecek. Ardından da bu kişilerin ilişikleri kadrosunun bulunduğu belediye tarafından kesilecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin olarak "Bu konuda girişimlerimiz var. İlgili birimlerden alacağımız bilgiler doğrultusunda gerekeni yapacağız. Bu darbe girişiminden sonra 'şu parti, bu parti' demek, hepsi boş laf! Zaten görevimiz de bunu uygulamak" şeklinde konuşmuştu.
SÜREÇ BÖYLE İŞLEYECEK
Araştırma sonrasında FETÖ ile ilişkisi tespit edilen personele önce görevden el çektirilecek. Ardından da imza yetkisi alınıp maaşı düşürülecek. Soruşturma sonucuna göre de memuriyetten ihraç edilebilecek. Bu kişiler kamu binasına giremeyecek. Maaşlarını üçte iki oranında alacak. Emeklilik sigorta primleri yatırılmaya devam edilecek. Sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecek. Soruşturmanın sonucuna göre adli ve idari cezai yaptırım uygulanacak. İdari yaptırımda disiplin cezası başta olmak üzere memuriyetten ihraç yolu da açık olacak.