İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında Bayraklı Belediyesi'nde rüşvet ve irtikap iddialarına yönelik bir süre önce düzenlenen operasyonun ardından iddianame de hazırlandı. İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 6 Nisan'da yapılan operasyonda Bayraklı Belediyesi'nin kadın başkan yardımcısı G.E. ile eski temizlik işleri müdürü K.F'nin de aralarında yer aldığı 10 kişi rüşvet ve irtikap suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Zanlılara destek için adliyeyeye gelen Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ'ın da şüpheli olarak ifadesi alınmıştı. Operasyonun ardından suçlamalara ilişkin iddianame de hazırlandı.
DARP VE TEHDİT SUÇLAMASI
Buna göre Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, ihalelere fesat karıştırmak, rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından 300 yıl hapis istemiyle yargılanması talep ediliyor. Hasan Karabağ'ın adı iddianamede çete lideri olarak yer alıyor. Savcı Hidayet Kaya tarafından hazırlanan iddianamede Karabağ'ın "örgüt yöneticisi gibi hareket ederek, sabıkalı şahıslardan oluşturduğu korumalarla çevresinde korku ve baskı üzerine dayalı bir hakimiyet kurduğu, söz konusu hakimiyetin belediye başkanlığı sıfatının vermiş olduğu görev ve yetki sınırlarını aşarak adeta bir sindirme politikasına dönüştüğü" satırları yer aldı. Korumalığını ve şoförlüğünü yapan sabıkalı şahısları kullanmak suretiyle "kendisinin ve belediyenin menfaatlerine ters düşen şahıs veya şahısları baskı altına aldığı, sindirdiği hatta darp ve tehdit ettirdiği" öne sürülen Karabağ'ın ayrıca yazlığının yapılması ile ilgili telefon tapeleri iddianamede yer aldı.
HAKSIZ MENFAAT TEMİNİ
İddianamede belediyece doğrudan temin yolu ile yapılan mal ve hizmet alımların- da hizmeti alan firmanın kendi teklifinin yanı sıra gerekli yan teklifleri de bizzat veya irtibatlı olduğu başka firma, şirket ve kişilere hazırlatarak verdikleri yer aldı. Ayrıca belediyece yapılan ihalelerde gerekli rekabet ortamının oluşturulmadığı gibi doğrudan temin yolu ile yapılan alımlar gibi birlikte hareket ettikleri, "bir takım şahısların kayrılarak ihaleyi almalarının sağlandığı, yapılan bu usulsüzlük ve işlemler karşılığında haksız menfaat sağlandığı" belirtildi. Bazıları belediye çalışanlarından gelen ihbar mektupları, e posta ile gönderilen bilgiler ve tanık ifadeleri de iddianameye konuldu Ayrıca polis tarafından yapılan fiziki takipte, Postaş firmasında çalışan ve Bayraklı Belediyesi ihale işlerini takip eden N.D. ve S. isimli kişilerin cep telefonu alımı için görüşmeler yaptıkları iddianamede yer aldı. S. isimli çalışanın Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki bir işyerinden aldığı cep telefonunu şantiye binasının arka tarafından bulunan eski temizlik işlerimüdürü K.F'ye makam odasında teslim ettiği ortaya çıkarıldı.