Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında alınan mahkeme kararıyla, İzmir'de Şifa Üniversitesi'ne ait değerli bir gayrimenkulün satışına ilişkin ihaleye tedbir konuldu. İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 24 Haziran'da soruşturma kapsamında operasyon düzenledikleri Şifa Üniversitesi'nin Mavişehir semtindeki yaklaşık 18 dönüm arsasını açık artırma usulüyle ihaleye çıkardığı bilgisi üzerine harekete geçti. Ekipler, soruşturmanın sürdüğü üniversiteye ait gayrimenkulün satışını durdurmak için İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. İhale mahkemenin verdiği tedbir kararı ile iptal edildi.
EL KONULMASIN DİYE
Mali şube ekipleri, ihale yeri olarak belirtilen Şifa Üniversitesi'nin Bornova'daki idari binasına giderek bu kararı tebliğ etti. Mahkeme kararı, 15 Aralık saat 14.00 olarak belirtilen ihale saatine dakikalar kala alındı ve böylece örgütün, gayrimenkullerine el konulma ihtimaline karşı panik içinde yaptığı satışın önüne geçildi. Yaklaşık 2 yıl önce 13 milyon liraya alınan Mavişehir'deki 18 dönüm arsanın 35 milyon liradan açık artırmayla ihaleye çıkarıldığı, 100 milyon liraya satılmasının planlandığı öğrenildi. Şifa Üniversitesi Bornova Araştırma ve Uygulama Merkezine ait bazı ek binalara yönelik kapatma kararı sonrası önemli bir gelir kaynağının kaybedildiği, örgütün bu satıştan elde edilecek geliri mensuplarının maaş ödemelerine ve yarım kalan yatırımlara ayırmayı hedeflediği ileri sürüldü.
PARALAR YURT DIŞINA
İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonların büyük paniğe neden olduğu, bu nedenle de örgüte bağlı olduğu iddia edilen kurumların sahip oldukları gayrimenkulleri paraya çevirerek yurt dışına kaçırma telaşı içinde oldukları iddia edildi. Örgütün elindeki arsaları satışa çıkarmasının yanında bazı arsalar üzerinden de kredi çekerek söz konusu gayrimenkulleri ipotekli hale getirdiği ifade edildi. Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin benzer durumdaki tüm satış ve hareketleri mercek altına aldığı bildirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 24 Haziran'da Türkiye Tabipler Vakfı (TÜTAV) ile vakfın kurucusu olduğu Şifa Üniversitesi ve Şifa Hastanesi'ne operasyon düzenlemiş, vakıf, üniversite ve hastane tarafından evrakta sahtecilik yapıldığı ve bu kurumlar aracılığıyla FETÖ/PDY'ye finansal destek sağlandığı iddia edilmişti. Operasyon kapsamındaki aramalarda 200 klasör evrak ile bilgisayarlara incelenmek üzere el konulmuş, aralarında profesörlerin de olduğu 7 yöneticinin şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınmıştı.