2011 yılını yüzde 48'lik ihracat artış hızı ile zirvede tamamlayan Türkiye'nin ihracatta son yıllardaki yıldız sektörlerinden su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü Türkiye'deki balık tüketimini arttırmayı hedefliyor. 'Haftada İki Gün Balık Yaşam Boyu Sağlık' sloganıyla her eve balık girmesini hedefleyerek yola çıkan Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel ve Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye'nin balık üretiminde ileri, tüketiminde ise geri olduğunu belirttiler.
Türkiye verilerine göre 2011 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı 704 bin ton olduğunu bildiren Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, 'Türkiye verilerine göre 2011 yılında avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünleri miktarı 704 bin tondur. Bu miktarın 515 bin tonu avcılık yoluyla, 189 bin tonuna yani toplam üretimin yüzde 27'sine karşılık gelen kısmı yetiştiricilik yoluyla temin ediliyor. Türkiye'nin birçok ilinde su ürünleri yetiştiriciliği gerçekleştirilmekte ve ekonomimize 1.5 milyar tutarında bir katkı sağlanıyor' dedi.
'JAPONLAR 80 KİLO TÜRKLER 9 KİLO TÜKETİYOR'
Türkiye'de yeterince balık tüketilmediğinden yakınan İşliel, 'Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kg. Japonya'da 80 kg. olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 9 kg.dır. Üretilen balıklarımızın yüzde 37'si başta Avrupa Birliği olmak üzere toplam 75 ülkeye ihraç ediliyor. Tüm dünyada beğeni ile tüketilen su ürünlerimizin, yurdumuzda da hak ettiği saygınlığa ulaştığını görmek bizi motive edecektir. Bu anlamda, balık tüketiminin ülkemizde daha da arttırılmasına yönelik çalışmalarımız ve çağrılarımız devam edecektir' şeklinde konuştu.
Yetiştiricilik yoluyla yetişen balıkların çok sağlıklı olduğuna değinen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2011 yılında iç piyasada yaklaşık 120 bin ton yetiştiricilik ürünü balık tüketildiğini belirtti.
Tüketilen deniz ürünlerinin yaklaşık yarısı yetiştiricilik yoluyla üretildiğini hatırlatan Melih İşliel, 'Ülkemizde, denizlerde levrek ve çipura, ayrıca yetiştiriciliği yapılan orkinos, iç sularda ise alabalık yetiştiriciliği ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Başta Muğla, İzmir ve Aydın olmak üzere tüm yurt sathına yayılmış 32 ilimizdeki deniz ve iç sularımızda toplam 2 bin 44 yetiştiricilik tesisi bulunuyor. Dünyada tüketilen deniz ürünlerinin yaklaşık yarısı yetiştiricilik yoluyla üretiliyor. Avcılık ile yakalanan deniz ürünlerinin sürekli artan tüketim talebine yetişmesi mümkün olamadığından, yetiştiricilik yoluyla yıl boyunca kesintisiz gerçekleştirilen üretim, her geçen yıl artan bir ivme ile talebin önemli bir bölümünü karşılıyor' dedi.