Yemen'de birçok kuruluş, "4 Nisan Dünya Mayın Bilincini Geliştirme Günü" dolayısıyla, ülkede çatışan tarafların yerleşim bölgelerine mayın ve patlayıcı yerleştirmesini kınayarak protesto çağrısında bulundu.
Çatı örgütü niteliğindeki İnsan Hakları İzleme Koalisyonu'nun açıklamasına göre, Yemen'de çatışmaların başladığı günden bu yana yerleşim alanlarına döşenen patlayıcıların infilak etmesi sonucu 615 kişi hayatını kaybetti, 942 kişi yaralandı. Ülkenin çeşitli illerinde yaklaşık 210 bin mayının sivillerin hayatını tehdit ettiği belirtildi.
MAYIN HARİTASI OLMAMASI EN CİDDİ SORUN
Koalisyonun Yönetim Kurulu Başkanı Mutahhar el-Bezici yaptığı açıklamada, "En ciddi sorun bir mayın haritası olmaması. Mayınlar yerlere rastgele döşeniyor." dedi.
Husilerin yerleşim alanlarına mayın döşemeyi sürdürdüğünü aktaran Bezici, ülkedeki mayın tehlikesinin bertaraf edilmesi için büyük bir projeye ihtiyaç duyulduğu belirtti.
Bezici ayrıca, mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden 615 kişiden 101'inin çocuk olduğu bilgisini paylaştı.
Yemen'deki meşru hükümet güçleri, Husiler ve Salih yanlılarını ülkenin çeşitli bölgelerine 250 bin mayın döşemekle suçluyor. Hükümet kaynakları, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinden aldıkları destekle bugüne kadar 40 bin mayını imha ettiklerini vurguluyor.
''360 BİNDEN FAZLA PATLAYICI İMHA EDİLDİ''
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Yemen ofisi de ülkedeki partner kuruluşuyla sahada mayın araması ve imha çalışmaları yürütüyor.
UNDP'den yapılan yazılı açıklamada, bu çalışmalar kapsamında 2016'dan bu yana Yemen'de ölüm ve yaralanmalara yol açabilecek 360 binden fazla patlayıcının imha edildiği aktarıldı.
Yıllardır siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de Husiler ve onlara destek veren Salih yanlıları ile meşru hükümet güçleri arasındaki çatışmalar, ülke genelinde farklı bölgelerde devam ediyor. BM verilerine göre, Yemen nüfusunun üçte ikisini oluşturan 18 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.