Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, "Libya'nın istikrarı Akdeniz açısından büyük önem taşıyor. Aramızdaki kuvvetli işbirliği ve imzalanan mutabakatlar iki ülkenin de güvenliğine hizmet edecek şekildedir. Türkiye Libya'nın iyi gününde de kötü kötü gününde de Libya halkının yanında olmaya devam edecek. Önümüzdeki dönemde Libya'nın yeniden kalkınması ve ayağa kalkması için Türk firmalarımızı Libya'ya davet ediyoruz. İşbirliğinin artırılmasına ve güçlendirilmesine önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Türkiye Libya'ya her anlamda destek vermeye devam edecek" dedi.
"KALICI ATEŞKESİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL HAFTER'DİR"
Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Libya'daki son gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi.
Türkiye'nin Libya'da kalıcı ateşkes ve istikrarın sağlanması için Ulusal Birlik Hükümeti'ne destek verdiğinin altını çizen Büyükelçi Kenan Yılmaz, "Libya'da kalıcı ateşkesi en çok isteyen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Ülke içindeki hassas dengeler hesaba katılmadan özellikle dışarıdan yapılan müdahaleler ve yönlendirmeler doğrultusunda atılan adımlar ülkede ateşkesin tesisi ve siyasi istikrarı sağlamak noktasında yeterli olmayacaktır. Kalıcı ateşkesin tesisi ve istikrarın sağlanması için ülke içindeki güçler arasında bir uzlaşıya ihtiyaç vardır. Bu yüzden BM öncülüğündeki bu sürece biz destek verdik. Geçici hükümetin ülkenin bütün alanlarında egemenliğini sağlaması, adil gelir paylaşımı, kurumların birleştirilmesi, halkın refaha kavuşması, sosyal adaletin tesisi konusunda otoritesini tesis edebilmesi için biz desteğimizi verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Ateşkesin önündeki en büyük engel ülkenin doğusunda kendisini askeri ve siyasi bir güç olarak gören Halife Hafter ve onlarla birlikte çalışan yabancı savaşçılardır. Bu güçler uluslararası güçler tarafından desteklenmekte ve finanse edilmektedir. Dışarıdan yapılan bu müdahaleler ateşkesin önünde engel teşkil ediyor" dedi.
LİBYA'DA TAM GÜVENLİK HENÜZ SAĞLANAMADI"
Libya'da şu anda var olan durumun doğru analiz edilmesi gerektiğini ifade eden Büyükelçi Kenan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Yeni hükümet güvenliğin tesisi konusunda bir takım olumlu adımlar atmıştır ancak tam başarıya ulaştığını söyleyemeyiz. Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin Bingazi'ye yapacağı ziyareti yakından takip ettik. Bu adımın bölünmüşlüğü gidermek açısından sembolik ve önemli bir adım olacağını düşündük. Bingazi'deki Benina Havaalanı'nda bulunan Hafter milislerinin uçağın geri dönmesini talep ettiği ifade edildi. Ulusal Birlik Hükümeti'nin ülkede tam bir otorite kurmasının önündeki en büyük engel Hafter güçleri olduğu apaçık ortadadır. BM desteğindeki bu hükümetin ülkede egemenlik sağlamada zorlanması, bölgesel bölünmüşlük, siyasi fikir ayrılıkları ve uluslararası destekli bu tarz gruplar Ulusal Birlik Hükümeti'nin başarıya kavuşmasının önünde engel teşkil ettiğini görüyoruz. Bu sorunlar kısa vadede çözülecek sorunlar değil, desteğimiz devam edecek. Ayrıca Benina hava limanında bizim tarafımızdan istenmeyen görüntüler yaşandı. Sorumluların bulup cezalandırılması için gerekli girişimlerde bulunduk."
"TÜRKİYE'NİN LİBYA'DAKİ VARLIĞININ SORGULANMASINA KARŞIYIZ"
"Biz Türkiye'nin burada anlaşmalara dayanan varlığının sorgulanmasına karşıyız. Türkiye'nin buradaki askeri varlığı bir mutabakat muhtırasına dayanmaktadır. Bu konunun uluslararası aktörler tarafından sorgulanması, bu aktörlerin siyasi amaçlarını göstermektedir. Libya'nın Türkiye ile siyasi ve ekonomik açıdan bir rekabet alanı olarak görülmesine biz karşıyız. Yeni dönemde Libya'nın istikrarına katkı sunmayı hedefleyen aktörlerin Libya'da Türkiye ile rekabet arayışına girmesini doğru bulmuyoruz. Bu Libya'nın kalkınmasına hizmet edecek bir yaklaşım tarzı değil. Biz Libya'nın istikrarı konusunda işbirliğine ve ortak çalışmaya hazırız. Libya kabinesinin kalabalık heyetle Türkiye'ye yaptığı ziyaret bunun somut bir göstergesi olmuştur. Türkiye'nin buradaki varlığının sorgulanması kabul edilebilir bir davranış değildir."
İŞ ADAMLARINA TAM DESTEK
İş adamlarının tekrar Libya'ya dönmesi için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Büyükelçi Yılmaz, "Libya'da iş yapmak isteyen iş adamlarımıza her türlü desteği gösteriyoruz. Güvenliğin tesisi ve önceki dönemden kalan borçlar-alacaklar konusunda ödemeleri güvence altına alacak sağlayacak mekanizmalar üzerine odaklanıyoruz. İnşaat, enerji, sağlık, gıda sektöründeki firmalarımızın buraya gelmesini teşvik ediyoruz. Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Türkiye'ye 12 Nisan'da yaptığı ziyaret esnasında Türk firmalarını Libya'ya davet etti. Türk firmalarını Libya'ya getirmek için cesaretlendirici bir tavır takındı. Özellikle güvenlik konusunda içişleri bakanı ile görüşüp firma ve çalışanlarının güvenliği konusunda çalışmalar yürüteceğini dile getirdi. İmzalanan mutabakat zaptlarının ardından Libya'da Elektrik Santrali Yapımı, Trablus Havalimanı Yeni Uluslararası Terminal binası İnşası ve Trablus'ta Yeni Bir Alışveriş Merkezi İnşası projelerinin hayata geçirilmesi noktasında Libya'daki ilgili kurumlar ve firmalarımız arasında görüşmeler devam ediyor. En kısa sürede bir planlana yapılmasını bekliyoruz. Libya'nın acilen bu hizmetlerin sağlanmasına ihtiyacı vardır. Libya makamları da Türk firmalarının bir an önce işe başlaması için gerekli alt yapı ve kolaylaştırıcılığı sağlamakla mükelleftir" diye konuştu.
"SAĞLIK ALANINDA BAŞKA İŞBİRLİKLERİ DE OLACAK"
"Libya heyetinin Türkiye ziyareti sırasında sağlık bakanları arasında bir görüşme oldu. Bunun ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Ankara'dan yola çıkan 150 bin doz Kovid-19 aşısı Libya'ya ulaştırıldı. Libya'ya daha önce de iki parti halinde sağlık ekipmanları yardımı yapılmıştı. Türkiye sağlık ve korona sürecindeki tecrübelerini Libya ile paylaşmaya hazırdır. Sağlık alanında önümüzdeki dönemde başka işbirlikleri de gerçekleştirilecek"