Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, NATO zirvesinin başlamasına sadece günler kala davetiyelerini alabildi. Gecikmenin nedeni Türkiye'nin AB yetkililerinin davet edilmesinden rahatsızlık duymasıydı.
Türkiye'nin itirazları sonucu Avrupa Birliği liderleri yalnızca açılış törenine katılacak, katılımları zirvenin belli oturumlarıyla sınırlanacak. Uzmanlara göre Ankara'nın sert diplomatik atağının altında AB üyelik sürecinin yattığı belirtildi.
Türkiye NATO üyeliğini, Avrupa Birliği'ne baskı aracı olarak kullandı. Türkiye'nin AB'yi bu denli karşısına almasıysa, bölgesel öneminin artmasından kaynaklandığı iddia edildi. Bir yandan ABD'nin önemli bir müttefiki olan Türkiye'nin, Arap Baharı'nın etkisi altındaki bölgede önemli bir konuma sahip olduğuna dikkat çekildi.
İSRAİL DE KATILAMIYOR
Türkiye'nin NATO zirvesine, diplomatik kriz yaşadığı İsrail'in katılımını da engellediği iddia edilmişti. ABD, bu konuda açıklama yaparak, İsrail'in davet edilmediğini açıklamıştı.
TÜRKİYE'Yİ GÜL TEMSİL EDECEK
NATO'nun 20-21 Mayıs günlerinde ABD'nin Şikago kentinde düzenlenecek olan İttifak tarihinin en geniş katılımlı devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz temsil edecek.
Cumhurbaşkanı Gül'ün zirve sırasında çeşitli ikili temaslar yapması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'la da bir görüşme yapacak.
NTV