NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'nda (SHAPE) düzenlenen devir teslim töreninde yaşanan skandala Türkiye sessiz kalmadı. Belçika'nın Mons kentindeki törende Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı görevi Orgeneral Curtis M. Scaparrotti'den Orgeneral Tod D. Wolters'a geçti. Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, törene Türk heyeti katılmadı.
GENEL SEKRETER GEÇ ÖĞRENDİ
Türk sivil ve askeri yetkililer, önceki akşam töreni düzenleyen SHAPE yönetiminin NATO müttefiklerinin yanı sıra Avrupa Birliği üye ülkelerinin askeri ve diplomatik temsilcilerini de törene davet ettiğini öğrendi. Bu çerçevede, hızlı bir şekilde girişimde bulunan Türk yetkililer, NATO ile herhangi bir ortaklığı dahi bulunmayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi temsilcilerine yönelik davetin geri çekilmemesi durumunda törene katılmayacaklarını bildirdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in ofisinin de durumdan Türk yetkililerin bilgi vermesiyle haberdar olduğu öğrenildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy skandal hakkında, "Törene NATO nezdinde statüsü bulunmayan Rum Yönetimi'nin davet edilmesi büyük bir gaflettir, kınıyoruz" dedi. SHAPE karargahının kendi inisiyatifi ile yaptığı anlaşılan bu sağduyudan uzak davranışı kınadıklarını belirten Sözcü Aksoy, "Söz konusu karargahın Türkiye dahil NATO üyelerinin siyasi kontrolünde olduğunu ve bu anlayışla hareket etmekle mükellef bulunduğunu hatırlatıyoruz" dedi.
BAKAN AKAR'DAN F-35 AÇIKLAMASI: UÇAKLARIMIZI BEKLİYORUZ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TÜYAP'taki, IDEF19 14. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda katıldığı NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Akar, şunları söyledi:
ORTAKLIĞIMIZ ÖNEMLİ:
(F-35 ile ilgili gelişmeler) Biz 9 ülkenin bulunduğu bir ortaklıktan bahsediyoruz. Başlangıçtan itibaren F-35 ile ilgili taahhüt ettiğimiz bütün yükümlülükleri eksiksiz yerine getirmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Bu ortaklıkta 'S-400 alırsanız ortaklıktan çıkarılırsınız' diye bir madde söz konusu değil. Türkiye bir şekilde bu ortaklıktan çıkarılırsa bunun mali, hukuk ve lojistik bakımından diğer ortaklara getireceği ve onların muhtemelen taşıyamayacağı çok ciddi yükler olacaktır.
ÜSSÜMÜZ HAZIR:
Pilotlarımız, bakım personelimiz ABD'de eğitimlerini sürdürüyor. Şu anda 4 uçak bize teslim edildi. Bunlar bizim uçağımız olarak kullanılmakta. Kasım ayında da diğer uçakların Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz. Malatya'da bu konuda yapılması gereken hazırlıklarımızı yaptık, tesislerimiz, üssümüz hazır, uçaklarımızın gelmesini bekliyoruz.
RUSYA'DAN ABD'YE FIRAT'IN DOĞUSU TEPKİSİ
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Fırat'ın doğusundaki Ayn İsa beldesinde terör örgütü YPG/PKK'nın düzenlemeye çalıştığı kongreye tepki göstererek, "Bu adım, açıkça, Astana sürecinin garantör ülkelerinin çabalarını baltalamaya yöneliktir" açıklamasında bulundu. Suriye'deki bazı ayrılıkçı grupların ABD'nin desteğiyle Fırat'ın doğusunda bir "yarı devlet oluşumu" kurmaya yönelik girişimlerde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Kongre, Arap temsilcilerin düşük katılım göstermesi nedeniyle statüsünü konferans seviyesine düşürmek zorunda kalmıştır" denildi. Açıklamada, bu durumun BM'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik prensiplerinin ihlali olduğu kaydedildi