ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, NATO'da İsrail ile ortaklık faaliyetlerinin Türkiye'nin itirazları nedeniyle ilerlememesinden üzüntü duyduklarını belirterek, ''Hiçbir ülke, ikili anlaşmazlıklarını ittifaka taşımamalı'' dedi.
Gordon, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde katıldığı ''NATO: Chicago ve Ötesi'' başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.
Cumhuriyetçi Parti Utah Senatörü Mike Lee'nin, ''Önümüzdeki 10 gün içerisinde Türkiye'nin, İsrail'in NATO zirvesine katılımına itirazının yumuşamasını bekliyor musunuz?'' şeklindeki sorusuna cevaben Gordon, bu konuda bir yanlış anlaşılma olduğunu ve konuya açıklık getirmek istediğini söyledi.
TÜRKİYE- İSRAİL İLİŞKİLERİ ENDİŞE VERİCİ
NATO'nun İsrail'i Chicago'daki zirveye davet etmeyi tasarlamadığını, ancak İsrail'in, NATO'nun önemli bir ortağı ve ABD'nin de önemli bir müttefiki olduğunu kaydeden Gordon, "NATO'nun ortaklık düzenlemelerinden Akdeniz Diyaloğu'nun bir üyesi. Ancak Chicago zirvesinde, lojistik ve zaman meselesinden dolayı, bu ortaklıkların her birinin toplantısının yapılması hiçbir zaman gündemde yoktu. Dolayısıyla Akdeniz Diyaloğu'nun bir toplantısı ve İsrail'e yönelik, Türkiye'nin engelleyebileceği özel bir davet söz konusu değildi. Bu konuyla alakalı haberler ve spekülasyonları gördüm ama bunlar doğru değil. Doğru olan, sizin de çok iyi bildiğiniz gibi, Türkiye-İsrail ilişkilerinin endişe verici olduğu ve bu durumdan derin üzüntü duyuyoruz. Bu iki ülke arasındaki derin işbirliği, Ortadoğu'nun en olumlu unsurlarından birisiydi. Bu problemi aşmak için diplomatik anlamda çok çaba gösterdik ve NATO'da İsrail ile ortaklık faaliyetlerinin Türkiye'nin itirazları nedeniyle ilerlememesinden dolayı üzüntülüyüz. Hiçbir ülke ikili anlaşmazlıklarını ittifaka taşımamalı, bu hususta çok netiz'' dedi.
AYRIMCILIĞA İZİN VERMEYECEĞİZ
Gordon, Senatör Lee'nin, ''Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin, İsrail ile NATO arasındaki ilişkiler açısından iyiye işaret olmadığını mı söylüyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Bu doğru. NATO'nun, Akdeniz Arap dünyası genelindeki çok sayıda ülkeyle ortaklık faaliyetlerini içeren bir geçmişi var. Bunu bir paket olarak görüyoruz. Öncelikle, ülkelerin herhangi bir ikili anlaşmazlığı ittifaka taşımalarını, ortaklık faaliyetlerini engellemelerini kabul etmiyoruz. Belirli bir müttefike karşı ayrımcılığa izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.
ABD'nin, NATO'nun ortaklık faaliyetlerinde diğerlerinin katılımına imkan tanınırken, belirli ülkelerin engellenmesine izin vermeyeceğini yineleyen Gordon, Senatör Lee'nin, ''Ama Türkiye yine de İsrail'in içinde yer aldığı herhangi bir ortaklık faaliyetine itiraz ediyor'' yorumu üzerine, ''doğru'' ifadesini kullandı.