İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirilen Libya Temas Grubu'nun ikinci toplantısı, Türkiye'nin önerdiği yol haritası etrafında şekillendi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun aktardığı plan üzerinde geniş mutabakat sağlandı. Toplantıya ev sahipliği yapan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de Türkiye'nin önerisinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından benimsendiğini söyledi. Libya hükümeti ise öneriyi kınadığını açıkladı. Doha'daki toplantıda bu yol haritasının ana unsurlarını taraflarla paylaştıklarını anlatan Davutoğlu, hem Libya Ulusal Geçiş Konseyi hem de Muammer Kaddafi ile görüşmelerde bulunduklarını hatırlattı. Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yol haritasını salı günü dünya kamuoyuyla paylaştığını vurguladı. Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nin açıkladığı yol haritasının Türkiye'nin hazırladığına çok benzediğini ifade eden Davutoğlu şöyle konuştu: "Bu yol haritasının iki aşaması var: Birinci aşamasında ateşkesin sağlanması ve insani yardımlara geçişin sağlanması, bir ateşkesin sağlanmasını müteakip ek 1 hafta ile 10 gün içinde ateşkesin ana unsurlarının devreye sokulması gerektiğini söylüyoruz, bunu daha önce de zaten ilgili taraflarla paylaşmıştık." İkinci aşamada ise siyasi sürecin başlaması gerektiğini anlatan Davutoğlu, Kaddafi'nin yönetimi tamamıyla bırakmasının ve ardından Libya'daki bütün tarafların katıldığı siyasi sürecin başlaması gerektiğini söyledi.
TOPLANTI İSTANBUL'DA
NATO, BM, AB, Arap Birliği, Afrika Birliği ile ABD, Ürdün, Fas, Katar, İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye'den temsilcilerin katıldığı Roma'daki ikinci toplantıdan sonra üçüncü toplantı Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapılacak. Davutoğlu, bir sonraki toplantının ise bir NATO ülkesi olarak Türkiye'de yapılmasını kararlaştırdıklarını ifade etti. Davutoğlu, Türkiye'deki toplantının barışın tesis edildiği bir toplantı olması için yoğun bir çaba göstereceklerini söyledi.
CLINTON'LA İKİLİ GÖRÜŞME
Davutoğlu, Roma'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile kapsamlı bir ikili görüşme yaptı. İki Dışişleri Bakanı, Libya'daki süreç ve Türkiye'nin yol haritası, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler, uluslararası terörizm ve Bin Ladin sonrası ortaya çıkabilecek tablo ve Filistinli taraflar arasındaki uzlaşı konularını ele aldı. Roma zirvesinde katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi.
YARDIM GEMİSİNE KADDAFİ ROKETİ
Libya'da kuşatma altındaki Misrata kentinden göçmenleri alan uluslararası yardım gemisine Kaddafi güçlerince roket atıldığı olayda 5 kişi öldü. NATO'nun Zintan kasabasında düzenlediği hava saldırılarında ise büyük kamyonlar üzerinde taşınan en az iki Libya helikopterinin imha edildiği belirtildi.
Kaddafi'nin 30 milyar dolarlık serveti isyancılara
ABD
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ABD'de dondurulan mal varlıklarının Libya halkı için kullanılacağını açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin muhalifleri desteklemek için dondurulan 30 milyar dolardan fazla paranın bir kısmını serbest bırakacağını söyledi. Clinton, Kaddafi rejiminin tecrit edilmesi için Libyalı üst düzey yetkililere seyahat yasağı getirilmesi, Libya Büyükelçilikleriyle ilişkilerin askıya alınması ve muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Konsey'le ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulundu. Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ise isyancılara kaynak yaratmak üzere "geçici mali mekanizmanın" kısa sürede oluşturulacağını söyledi.