Karizması ve politikaları ile yoksulların gönlünde taht kuran Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, iki yıldır kansere karşı verdiği savaşı kaybetti. Ülkesinde bazı çevrelerce diktatörlükle suçlandı ama pek çokları için o "ezilenlerin sesi"ydi. Peki ölümüyle milyonlarca insanı üzüntüye boğan bu renkli lideri farklı kılan neydi?
Sosyalist lider Hugo Rafael Chavez Frias, 28 Temmuz 1954'te Barinas eyaletinde dünyaya geldi. 6 kardeşi ile yoksulluk içinde büyüdü. 17 yaşındayken girdiği askeri okuldan onur dereceleri ile 1979'da mezun oldu.
Chavez, 1981'de öğretmen olarak döndüğü askeri okulda kendi destekçilerini toplamaya başladı. Amacı ülke içindeki eşitsizliği bitirmek, dışta da ABD'den bağımsızlaşmaktı.
TARİHİ PETROL HAMLESİ
Şubat 1992'de Carlos Andres Perez hükümetine karşı başarısız bir darbe girişiminde bulundu. Tutuklandığı sırada söylediği, "Sorumluluğu üstleniyorum ama şimdilik" sözleri ile yine sahneye çıkacağının mesajını verdi. Nitekim döndü de...
Perez hükümetinin düşmesiyle, iki yıl sonra özgür kaldı. 1998'de kendisini 21'inci yüzyılın en önemli liderleri arasına sokacak siyasi kariyerine adım attı. 1999'da seçimlerden yüzde 56'lık zaferle ayrılan karizmatik lider, vakit kaybetmeden yoksullara yönelik politikalara start verdi. Kırmızı gömleği ile ünlenen Chavez 2000'deki seçimden de yüzde 59 oy oranı ile galip ayrıldı.
Petrol şirketleri bu tarihten itibaren kamulaştırılmaya başlandı. Chavez'in petrol politikaları sayesinde Venezüella, dünyanın en büyük beşinci petrol ihracatçısı konumuna geldi.
Eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsiz oldu. Yoksul mahalleleri kapı kapı gezmesiyle büyük bir desteğe ulaştı. 2006'daki seçimden yüzde 63 oy oranı ile lider çıktı.
Haftalık yayımlanan ve ortalama 8 saat süren "Alo Cumhurbaşkanı" isimli televizyon programında halkı ile bire bir muhatap olması ise popülerliğini zirveye taşıdı. Programda dans etmesi, gitar çalması ve şarkı söylemesi ile farklı bir lider portresi çizdi. Geçtiğimiz ekimdeki seçimden de yüzde 54 ile zaferle çıktı. Ancak hastalığı nedeniyle yemin edemedi.
Rakamlar ise Chavez'in sadece ülkesinde değil tüm dünyada neden bir kahraman olarak görüldüğünün kanıtı. Petrol yardımında bulunduğu Küba'dan getirttiği öğretmenler ile okur yazar oranını yüzde 40'lardan yüzde 100'e çıkardı.
AÇLARIN ORANI AZALDI
1999'da yüzde 14.5 olan işsizlik oranı 2009'da yüzde 7.6'ya düştü.
Kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 12 yılda 2 kat arttı. 1999'da yüzde 23.4 olan açlık sınırındakilerin oranı da 2011'de yüzde 8.5'e geriledi.
Petrol ihracatı 1999'da 14.4 milyar doları bulurken 2011'de 60 milyar doları geçti. Venezüella bugün Latin Amerika'da en adil gelir dağılımına sahip ülke haline geldi.
Etkisini uluşlararası ilişkilerde de gösterdi. Kendisine "oğlum" diyen Fidel Castro'nun ülkesi Küba ile kardeş oldu. Brezilya, Ekvador ve Şili gibi ülkelerin solcu liderleri ile oluşturduğu ittifaka önderlik yaptı.
İran ve Rusya ile kurduğu dostluk ile her daim suçladığı "emperyalist ABD"ye karşı cephe oluşturdu.
Filistin-İsrail meselesindeki duruşu ile Müslümanların da gönlünü kazandı. 2006'da BM'deki konuşmasında dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un kendisinden bir gün önce yaptığı konuşmaya atfen "Şeytan dün buradaydı" dedi. 2008'de başkan seçildikten sonra tebrik ettiği Obama'ya karşı ise daha ılımlı yaklaştı.
OTOBÜS ŞOFÖRLÜĞÜNDEN BAŞKANLIĞA...
30 gün içinde yapılacak seçimlere kadar devlet başkanlığı görevini Chavez'in yardımcısı Nicolas Maduro yürütecek. Eskiden otobüs şoförlüğü yapan Maduro, yeni seçimlerde de aday olacak.
2013 YILI, ÖLÜMLERLE BAŞLADI
Müslüm Gürses
Ferdi Özbeğen
Burhan Doğançay
Mehmet Ali Birand
İşadamı Enver Ören
Prof. Toktamış Ateş
Prof. Ahmet Mete Işıkara
Sanatçı Macide Tanır
Tekin Akmansoy
Patti Page-ABD'li şarkıcı
Fransız yazar ve düşünür Stephane Hessel
David R. Ellis - ABD'li yönetmen ve aktör