ABD'li bilim insanları, Dünya'ya en çok benzeyen ve insan yaşamına en uygun gezegenler dizisini keşfetti. Lyra takım yıldızındaki bir yıldızın çevresinde dönen Kepler 438b ile 442b ismi verilen gezegenlerin yüzeyinde sıvı halinde su bulunabileceği belirtiliyor. Gök bilimciler, bu iki gezegenle birlikte Dünya'ya benzer özellikler taşıyan 6 gezegen daha keşfettiklerini açıkladı.
GÜNEŞ İLK KEZ BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ - TIKLAYIN
SUYU SIVI KALABİLİYOR
Bilim insanlarının yeni keşfettiği bu 8 gezegen, Güneş'ten daha küçük ve daha az ısı veren bir yıldızın çevresinde dönüyor. Bu gezegenlerin hiçbirinin Dünya'nın iki katından daha büyük olmadığı ve hepsinin Goldilocks Kuşağı'nda yer aldığı belirtildi. Goldilocks Kuşağı, suyun sıvı olarak kalabildiği sıcaklıktaki gezegenler için kullanılan bir terim. Dünya'ya en çok benzeyen Kepler 438b ve 442b gezegenlerinden ilki, yıldızı çevresindeki turunu 35, diğeri ise 112 günde tamamlıyor.
MARS'TA YENİ HAYAT UMUDU - TIKLAYIN
470 IŞIK YILI UZAKLIKTA
ABD Uluslal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde faaliyet gösteren Kepler teleskobundan yapılan gözlemle keşfedilen gezegenlerin, Dünya'ya olan uzaklığı ise 470 ışık yılı. (Bir ışık yılı yaklaşık 9.5 katrilyon kilometre). Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi'nden Guillermo Torres "Bu 8 gezegenin yüzeyi, büyük bir ihtimalle, tıpkı Dünyamız gibi kayalıklarla kaplı" duyurusunda bulundu. Küçük gezegenlerin kayalık olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyen Torres, Kepler 438b'nin yüzde 70 ihtimalle dünyaya benzer bir yüzeye sahip olduğunu aktardı. Kepler 438b adlı gezegenin, Dünya'dan sadece yüzde 12 daha büyük olduğu belirtildi. Bilim insanları, önümüzdeki yıllarda devreye girecek yeni nesil teleskoplar sayesinde bu gibi gezegenler hakkında daha detaylı bilgi edinilebileceğini söylüyor.
TÜRKİYE'NİN 82'NCİ ŞEHRİ UZAYLI OLACAK - TIKLAYIN
YAŞANABİLİR KUŞAK
Son 20 yılda keşfedilen yaklaşık bin 800 gezegenden 20'sinin, yıldızlarının çevresindeki "yaşanabilir kuşak"ta döndüğü tespit edildi. Bu gezegenlerin önemli bir kısmı da çok büyük kütlelere sahip oldukları için yaşama uygun olarak görülmüyor.