ABD'li yetkililer bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye yaptığı silah yardımı konusunda çelişkili açıklamalarını sürdürürken, Anadolu Ajansı (AA) Türkiye sınırı boyunca uzanan ve terör yuvalarını besleyen depoların bulunduğu noktaları deşifre eden haber yayımladı.
Buna göre, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM), terör örgütü DEAŞ'la mücadele bahanesiyle PYD/ PKK'ya verdiği silahlar terör örgütü tarafından 'işgal' bölgelerine göre belirlenmiş 13 ana depoda saklanıyor. Gelen mühimmat Şam rejimi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) hâkim olduğu yollardan naklediliyor.
AA'nın açık ve yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre örgüt, Nisan 2016'dan bu yana Suriye-Irak sınırındaki Simelka kapısı ile Haseke'de kurduğu Rümeylan ve Halep'in doğusundaki Harab Işk üslerinden CENTCOM'un yardımlarını alıyor.
Türkiye sınırında, Hatay'a komşu olan, Halep'in Afrin ilçesinde ise terör örgütüne ait mermi ve havan topu imalathaneleri ile bazı demir döküm işletmelerinde top mermisi üretimi yapılıyor.
Öte yandan PYD/YPG'nin paravan olarak kullandığı Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) kaçan sözcüsü Talal Silo da AA'nın sorularını yanıtladı. Silo, bugün yayımlanacak ilk röportajda ABD'li yetkililerin silah yardımlarıyla ilgili bilinmeyen birçok ayrıntıyı gözler önüne serecek.
Türkiye'ye satılmayan silahlar teröristlerde
ABD tarafından YPG'ye sağlanan silahlar arasında çok namlulu roket atarlar ve füze rampaları, 80 ve 120 mm havanlar, MK 19 bomba atar, M4 Cabrine ve M16 piyade tüfekleri, ABD yapımı BGM- 71 TOW-Anti tank füzeleri, Humwee tipi askeri araçlar, Cougar tipi zırhlı personel taşıyıcılar, insansız hava gözlem araçları ile Türkiye'nin çeşitli kereler talep etmesine rağmen satmaya yanaşmadığı FGM-148 Javelin Anti-tank füzeleri bulunuyor.
'Neyin tehdit olduğuna Türkiye karar verir'
Cumhurbaşkanlığı
Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'de YPG'ye verilen yaklaşık 4 bin TIR silahın gecikmeden toplanması gerektiğini belirtti. Kalın, "Pentagon açıklamasında, 'Türkiye'ye tehdit oluşturmayan ekipmanların toplanmayacağına' dair bir ifade var. Ulusal güvenliğimize kimin veya neyin tehdit oluşturduğuna başkaları değil, Türkiye Cumhuriyeti karar verir" dedi.
Suriye müzakerelerinde BM'den yeni öneriler
Suriye
konulu Cenevre-8 görüşmelerinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın taraflara sunduğu 12 maddelik belgede, daha önce müzakere edilen haline göre önemli değişiklikler yapıldı. belgede geçen "Suriye" ibaresinin yerine "Suriye Arap Cumhuriyeti" ifadesinin kullanıldığı, ademi merkeziyetçi bir yapı yerine, yerel yönetimlerin olduğu bir yönetim tasvir edildiği kaydedildi.