13'üncü İslam Zirvesi Konferansı'na katılmak üzere İstanbul'a gitmeden önce Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Gandur, zirveye Türkiye'nin ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dün Afrika Birliği'nin merkezi Etiyopya'da düzenlenen Bakanlar kurulu toplantısına değinen Gandur, toplantıda merkezi Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Afrikalı liderler aleyhine gerçekleştirdiği "düşmanca" uygulamaları reddettiklerini ve Afrika ülkelerini buradan çekilmeye davet ettiklerini belirtti.
Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde idari statüyü belirleyecek referandum oylamasından da övgüyle söz eden Gandur, oylamaya katılımın büyük olduğunu söyledi. İstanbul'daki zirveye ilişkin ise Gandur, "Son derece önemli olan bu zirveye Türkiye'nin ev sahipliği yapmasından çok memnunuz." dedi.
Gandur, zirvede İslam dünyasında yaşanan insani durumun ele alınacağını belirtti.
Türk dış politikasını öven Gandur, "Ankara Orta Doğu'da istikrarın sağlanması konusunda özellikle de Suriye ve Irak'taki krizin fitilinin söndürülmesinde büyük rol oynadı." diyerek, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara kapısını açarak yaklaşık 2 milyon 733 bin Suriyeliye ev sahipliği yaptığını söyledi.
Gandur, Türkiye'nin Afrika boynuzunda özellikle de Somali'de istikrarın sağlanmasına da önemli katkısı olduğuna dikkati çekti.
UCM İLE MÜCADELE
Sudan ve Türkiye arasında tüm alanlarda gelişmiş dostluk ilişkisinin bulunduğunu kaydeden Gandur, Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla sürekli iletişim halinde olduklarını belirtti.
Gandur, Başbakan Davutoğlu'yla son görüşmesinin şubat ayında İstanbul'da gerçekleşen Somali Zirvesi'nde olduğunu ve burada ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası ilişkiler konularını görüştüklerini ve işbirliğini geliştirme konusunda anlaştıklarını kaydetti.
UCM kararlarının görüşüldüğü Afrika Birliği Açık Üyeli Komitesi'nin dün Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da dışişleri bakanları ve çok sayıda önemli ismin katılımıyla gerçekleşen toplantının önemli olduğunu ifade etti.
Toplantının Afrika ülkelerinin UCM ile mücadele için tutumunu birleştirmesi noktasında önemli olduğunu belirten Gandur, toplantıda UCM'nin Afrika ülkeleri ve liderlerini hedef alan "düşmanca" uygulama ve faaliyetlerinin bir kere daha kınandığını kaydetti.
Geçen yıl 30-31 Ocak'ta Addis Ababa'da düzenlenen 26'inci Afrika Zirvesi'nde UCM'ye üye Afrika ülkelerine yapılan mahkemeden çekilme çağrısını yineleyen Gandur, üye ülkelere buna uyma çağrısında bulundu.
Öte yandan Gandur, UCM Başsavcısı Fatou Bensouda'yı uluslararası adalet ile çelişen fiillerde bulunmak ve Afrikalılara baskı için çeşitli araçlar kullanmakla suçladı.
DARFUR'DAKİ REFERANDUM
Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde idari yapıda değişikliğe gidilip gidilmemesini belirlemek üzere yapılan referandumla alakalı konuşan Gandur, referandum sürecindeki sakin atmosferden memnun olduğunu belirtti.
Gandur, "Seçmen, bu referandum ile Darfur bölgesinin 5 vilayete bölünmüş mevcut statüsünün devamı veya geniş yetkilere sahip tek bir hükümetin oluşturulması konusunda bir karar verecek. Şimdiye kadar referanduma katılım yüksek. Bu durum Darfur halkının, idari yapıyı demokratik yollarla seçme konusundaki isteğini yansıtıyor." ifadelerini kullandı.
Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in geçen hafta Darfur'un 5 vilayetine yaptığı ziyareti hatırlatan Gandur, "Bu ziyaret ve halkın yaptığı karşılamalar Darfur'da barışın tesis edildiğini ortaya koyuyor." bilgisini paylaştı.