Sri Lanka'da kilise ve otelleri hedef alan saldırılarda 215 kişi öldü, 469 kişi de yaralandı. Ülkede Paskalya ayinlerinin düzenlendiği Kochchikade'de St. Anthony's, Katana'da St.Sebastian ve Batticaloa'da bir kilise ile başkent Colombo'da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlendi. Sabahki saldırıların ardından başkent Colombo'nun banliyösü Dehiwala'da hayvanat bahçesi yakınında, yine Colombo'nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana geldi. Saldırılarda iki Türk mühendisin de öldü.
35 YABANCI UYRUKLU VAR
Yaralı sayısının fazla olması nedeniyle ülkede kan bağışı çağrısı yapıldı. Ölenler arasında İngiltere, ABD, Hollanda, Portekiz ve Japonya uyruklu en az 35 yabancının da bulunduğu belirtildi.
Sri Lanka'da kilisedeki patlama anı kamerada!
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Ülkede yerel saatle 18.00'den yarın sabah 06.00'ya kadar 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, "Bu komplonun sorumlularına karşı güçlü biçimde harekete geçilmesi" talimatı verdiğini bildirdi. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe de "Tüm Sri Lankalılar'a bu trajik dönemde bir arada ve güçlü kalmaları çağrısında bulunuyorum" dedi. Maliye Bakanı Mangala Samaraweera ise saldırıları "ok sayıda masum insanın ölümüne yol açan, çok iyi koordine edilmiş anarşi ve kargaşa yaratma girişimi" olarak nitelendirdi.
Sri Lanka hükümeti ayrıca asılsız haberlerin yayılmasını önlemek amacıyla sosyal paylaşım sitelerine geçici engelleme kararı aldı.
TÜRK GARSON KONUŞTU
Başkent Colombo'daki bir otelde çalışan şef aşçı Erkan Bostancı, "Bu ülkede böyle saldırılar kesinlikle beklenmiyordu. Bu insanlar etrafta biraz yüksek sesle konuşulunca bile kavga çıktı sanar, şoktayız" dedi.
TANSİYON SON BİR YILDA YÜKSELDİ
22 milyon nüfuslu Sri Lanka'da nüfusun yüzde 70'i Budist, 2009'da silah bırakan Tamil üyelerinin de aralarında olduğu yüzde 13'ü Hindu, yüzde 10'u Müslüman, yüzde 7'si Hrıstiyan. 1983-2009 arasındaki Tamil gerillarının bağımsızlık talebiyle iç savaş yaşayan Sri Lanka son yıllarda inanç eksenli radikal grupların yarattığı gerilimleri yaşadı. Geçen yıl Hrıstiyan gruplara yönelik saldırılar bir önceki yıla göre yüzde 300 arttı. Budist gruplar Hrıstiyan ve Müslüman ibadet yerlerinin kapatılması baskısı yapı.
10 GÜN ÖNCE ALARM VERİLDİ
Sri Lanka polis şefi Pujuth Jayasundara 10 gün önce bir yabancı istihbarat servisinin bazı terör örgütlerinin kiliselere yönelik bir dizi saldırı gerçekleştirileceği bilgisini verdiğini açıkladı. Geçen yıl Budist tapınaklarına saldırı yapan radikal NTJ grubu saldırıların baş şüphelisi olarak görülüyor.
BAŞKAN ERDOĞAN: BU SALDIRI TÜM İNSANLIĞA YAPILMIŞTIR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada "Sri Lanka'daki barbar terör saldırısının terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek "Dini mabetlerde gerçekleştirilen insanlık dışı saldırıyı nefretle kınıyor ve en sert biçimde lanetliyorum. İnsanlığın ve küresel barışın ortak düşmanı olan teröre karşı Sri Lanka ile dayanışma içinde olacağız. Bu menfur hadiseden dolayı Sri Lanka halkına ülkem ve şahsım adına taziyelerimi sunuyorum. Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır" ifadelerini kullandı.
DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI
ABD Başkanı Donald Trump da attığı tweette "'ABD, Sri Lanka halkına başsağlığı diliyor ve yardım etmeye hazırız.'' ifadelerini kullandı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, "Yeni Zelanda aşırıcılığın her türünü reddetmektedir, inanç özgürlüğü ve güven içinde ibadetten yanadır" diye konuştu. Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere liderleri ve AB yetkilileri de saldırıyı lanetledi.
KAHVALTI İÇİN OTELDE BULUŞTULAR
Sri Lanka'daki terör saldırısında hayatını kaybeden iki Türk'ten biri, inşaat mühendisi Yiğit Ali Çavuş (27). Üniversite sınavında ilk bin öğrenci arasına giren ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) onur belgesi ile mezun olan Çavuş, Enka Holding bünyesinde görevliydi. Sri Lanka'daki ABD Büyükelçiliği binası inşaatında çalışan Çavuş, terör saldırısında hayatını kaybeden ve kendisi gibi Adıyamanlı olan arkadaşı elektrik mühendisi Serhan Selçuk Nariçi (34) ile kahvaltı için Shangri-La Hotel'e gitmişti. İki arkadaş burada terör kurbanı oldu. Çavuş ve Nariçi'nden geriye ise yemek masasından çekilen son fotoğraf kaldı. İki mühendisin acı haberini, Dışişleri Bakanlığı ailelerine ulaştırdı. SABAH'a konuşan Çavuş'un babası Mehmet Çavuş, "İki dil bilen, pırıl pırıl bir çocuktu. Ülkesine sevdalı, vatansever bir gençti. İki ay sonra Türkiye'ye dönecek, Manisa'da askerlik görevini yapacaktı. Oğlumla en son cuma günü görüştük. Cuma namazına gitmişti. Bizim için de dua etmesini istedim. Oradaki garibanlara, ihtiyaç sahiplerine sürekli yardım eden melek gibi bir çocuktu" dedi.
Saldırıda hayatını kaybeden Serhan Selçuk Nariçi (34) de Adıyamanlı. Nariçi, Mart 2017'den beri Kolombo'daydı. 2013'ten bu yana yurtdışındaki inşaat projelerinde görev alan başarılı mühendis, 2011'de Gaziantep Üniversitesi'nden mezun olmuştu. Baba Mehmet Nariçi, oğlunun saat 05.30'da 'Günaydın' diye mesaj attığını, saldırıyı duyunca defalarca aramasına rağmen ulaşamadığını, acı haberi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun verdiğini söyledi.
Türkiye'nin Kolombo Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, SABAH'a yaptığı açıklamada "Çok fazla ölü var. Bu nedenle otopsi uzun sürecek. Ancak iki evladımızın işlemlerinin öne alınması için gayret ediyoruz" dedi.
TERÖRÜN DİNİ DİLİ IRKI OLMAZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Dünyanın neresinde olursa olsun, masum insanları katleden kanlı elleri lanetliyorum. Terörün dini, dili, ırkı, olmaz.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Faili, kaynağı, ideolojisi ne olursa olsun terörün her türlüsünü reddediyoruz.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Masum insanları hedef alan terör saldırısını lanetliyorum.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun: Her türlü terörizmle mücadele eden bir ülke olarak Sri Lanka halkının acısını hissediyoruz.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: Bütün dünyanın insanlığın huzuru ve geleceği için gayret göstermesi gerekir.