Son dakika haberleri: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve İsveç arasındaki iş birliğinden memnuniyet duyduğunu belirterek, yakın gelecekte Türkiye'ye gidip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşeceğini bildirdi.
"UKRAYNA'YI DESTEKLEYECEĞİZ"
Bir soru üzerine, Ukrayna'daki savaşın ne kadar süreceği konusunda spekülasyon yapmayacağını belirten Stoltenberg, "Ne kadar sürerse sürsün, Ukrayna'yı desteklemeye hazırız." dedi.
"MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"
Stoltenberg, "Ukrayna'nın müzakere masasında neler başarabileceğinin tamamen savaş alanındaki güce bağlı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla askeri destek sağlayarak müzakere masasında onların elini güçlendirmemiz gerekiyor ve NATO müttefiklerinin yaptığı da tam olarak bu." diye konuştu. İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğiyle ilgili soruyu ise Stoltenberg, "İsveç ve Türkiye'nin ortak muhtırayı uygulamak için birlikte çalışmalarını memnuniyetle karşılıyorum." şeklinde yanıtladı.
BAŞKAN ERDOĞAN'LA GÖRÜŞECEK
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini anımsatan Stoltenberg, "Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmek için ben de Türkiye'ye gideceğim." ifadesini kullandı. Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerinin, 30 üye ülkenin parlamentosunda onaylanacağından emin olduğunu kaydetti.
PUTİN AÇIKLAMASI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le ilgili de konuşan Stoltenberg, Putin'in nükleer tehdidini "pervasız" olarak nitelendirdi.
KİRLİ BOMBA İDDİALARI
Kirli bomba açıklamasına da yer veren NATO Genel Sekreteri, Ukrayna'nın kendi toprakların kirli bomba kullanamyacağını ve bunun bir dezenformasyon olduğunu ifade etti. NATO müttefiklerinin bu iddiayı reddetiğini ifade eden Stoltenberg, "Rusya, kendi yapmak istedikleri şeyler için sıklıkla başkalarını suçlamakta" ifadelerinde bulundu.
NE OLMUŞTU?
Rusya-Ukrayna savaşının ardından güvenliklerinden endişeye düşen İsveç ve Finlandiya NATO'ya girme talebined bulunmuş, ancak Türkiye'den veto yemişti. Türkiye, söz konusu ülkelerin taleplerini teröre verdikleri destek ve Türkiye'ye yönelik yaptırımlar nedeniyle reddetmişti. Uzun süren müzakereler sonucunda Türkiye-İsveç ve Finlandiya arasında 3'lü memorandum imzalanmış ve İskandinav ülkeleri Türkiye'nin taleplerini kabul etmişti.