Malezyalı yetkililer, Borneo Adası'nda bulunan Sabah eyaletinde, polis ve çevrecilerin Perşembe günü büyük işleme tesislerine yaptığı baskınlarda 2 milyon dolar değerinde yaklaşık 30 ton canlı karıncayiyen ve karıncayiyen pulu ele geçirdiğini bildirdi. Dünya gündemine son dakika olarak düşen olayda polis ele geçirilen pullar sonrası şoke oldu.
KAÇAK AVCILARDAN ALINDIĞINA İNANILIYOR
İşleme tesislerinde üç buzdolabında yaklaşık bin 800 kutu dondurulmuş karıncayiyen, altı dondurucuda 572 dondurulmuş karıncayiyen, kafeslerde 61 canlı karıncayiyen ve 361 kilogram karıncayiyen pulu bulundu. Yerel polis şefi Omar Mammah, "Yapılan bir ihbar sonrasında Sabah eyaletindeki vahşi yaşam yetkilileri Perşembe günü bir fabrika ve depoya baskın düzenledi.
Polis, yasa dışı bir sendikanın parçası olarak fabrikadan sorumlu olduğundan şüphelenilen 35 yaşındaki bir adamı tutukladı. Polis operasyonun son 7 yıldır devam ettiğine inanıyor ve polis, karıncayiyenlerin yerel olarak dağıtılmak üzere kaçak avcılardan alındığına inanıyor" dedi.
ÇİN'DE İLAÇ OLARAK KULLANILIYOR
Bölgede kaçakçılık yapılan vahşi yaşamı izleyen Malezya merkezli bir grup olan Traffic, "Malezya'nın bugüne kadar gördüğü en fazla karıncayiyen kaçakçılığıydı" açıklamasında bulundu.
Güneydoğu Asya ülkesi Malezya karıncayiyenlerin kaçak avlanma ve kaçakçılığını engellemek için mücadele ediyor. Asya ve Afrika'da 8 türü bulunan karıncayiyenler, pulları ve etleri için avlanıyor. Vietnam ve Çin'in bazı kesimlerinde karıncayiyen eti lüks yiyecek olarak kabul ediliyor. Karıncayiyenin keratinli pulları ise geleneksel Çin tıbbında ilaç olarak kullanılıyor.