İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen ve kontrol edilemeden yayılan coronavirüs salgını hakkında dakika haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar tarafından uyarılar peş peşe gelirken, ülkeler de acil durum ilan etmeye devam ediyor. Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan edildi. Corona virüsü son durum yakından takip edilirken, salgının Çin'in dışında birçok kıtaya ve ülkeye sıçradığı tespit edildi. Bugün Rusya ve İngiltere'de de koronavirüsü tespit edildi.
Binlerce kişiyi etkileyen bu salgının tedavisi merak edilirken, flaş bir gelişme yaşandı. Coronavirüs tedavisi kapsamında aşı tarihi verildi! Haberimizden, son dakika gelişmelerini takip edebilir, corona virüs belirtileri ve tedavisi gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
İşte, son durum;
Son gelen raporlarda vahim tablo ortaya çıktı. İşte dünyayı ayağa kaldıran coronavirüs ile ilgili tüm gelişmeler...
KORKUTAN UYARI
NHC tarafından Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, komisyon uzmanlarından Çin-Japon Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanları Grubu Başkanı Can Çingyüen, ülkede yeni tip koronavirüsten etkilenerek daha sonra hastanelerde iyileşen kişilere sağlıklarını korumaları uyarısında bulundu.
Virüse yakalandıktan sonra iyileşen kişilerin vücutlarının antikor geliştirdiğine dikkati çeken Can, ancak bu kişilerin tekrar hastalanmamak için dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Can, "Antikorlar, uzun süre hayatta kalmaz. Bu yüzden iyileşmiş hastaların tekrar enfeksiyon kapabileceklerine dair hala risk var. Onlar kendilerini korumaya devam etmeli." ifadelerini kullandı.
HAYAT DURDU
Çin Merkezi Televizyonunun (CCTV) haberinde, Çin'de 2019-nCoV ile mücadele için kurulan "Merkezi Hükümet Yeni Tip Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Çalışma Grubu"nun, Başbakan Li Kıçiang liderliğinde toplandığı belirtildi. Toplantıda yaklaşık 60 milyon nüfuslu ve 17 kentinde toplu ulaşımın durduğu Hubey eyaletinde, Bahar Bayramı tatilinin salgınla mücadele kapsamında uygun şekilde uzatılacağı kaydedildi.
Hubey'de yaşayan ancak farklı yerlerde çalışan kişilerin geçici olarak işlerine dönmemesi gerektiği ve virüs vakasının hızla arttığı yerlerde, yasal prosedürler yerine getirildikten sonra işe ve okula başlama tarihlerinin ertelenebileceği vurgulandı.
PEKİN'DEKİ FİRMALARIN İŞE BAŞLAMA TARİHİ ERTELENDİ
Çin basınındaki haberlerde, başkent Pekin'deki firmaların işe başlama tarihinin 10 Şubat'a ertelendiği belirtildi. Bu erteleme kararının, salgınla mücadele kapsamında alındığı, söz konusu kararın tıbbi ekipman üreten şirketler, market ve eczaneler için de geçerli olmadığı vurgulandı.
Aynı kararın ülkenin kuzeydoğusundaki Heylongciang eyaleti tarafından da alınarak eyaletteki şirketlere 10 Şubat'tan önce işe başlamamaları çağrısının yapıldığı aktarıldı. Çin Devlet Konseyi, daha önce aldığı bir kararla Bahar Bayramı tatilinin 2 Şubat'a kadar uzatıldığını duyurmuştu.
HONG KONG'DA YARIYIL TATİLİ İKİNCİ KEZ UZATILIYOR
Hong Kong basınında, kentteki tüm okulların 2 Mart'a kadar uzatılacağı kaydedildi. Hong Kong'daki yetkililerin salgının gelişimini takip edeceği ve yarıyıl tatilinin 2 Mart'ın ilerisine uzatılıp uzatılmasına daha sonra karar verileceği bilgisi paylaşıldı. Hong Kong'da daha önce yarıyıl tatili salgın nedeniyle 17 Şubat'a kadar uzatılmıştı.
Çin'de ölümcül Korona virüsünün yayıldığı Vuhan şehrinde halktan yönetime tepki!
YURT DIŞINDAKİ VUHANLILAR KENTE GERİ GETİRİLİYOR
Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC), yaptığı açıklamada, yerel bir hava yolu şirketince yapılacak seferlerle Malezya ve Tayland'da bulunan Vuhan sakinlerinin kente geri getirileceğini bildirdi. Tayland'daki 117 ve Malezya'daki 100 Vuhanlı için iki sefer düzenleneceği belirtildi.
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Vang Yi, Kanadalı mevkidaşı François-Philippe Champagne ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Kanada'da yaşayan Hubey sakinlerinin de ülkeye geri getirilmesi için çalışmalar yapıldığı vurgulandı. Bakanlık sabah saatlerinde Çin hükümetinin yurt dışındaki Vuhanlıların kente geri getirilmesine karar verildiğini açıklamıştı.
YENİ YAPILAN HASTANE 3 ŞUBAT'TA HASTA KABUL EDECEK
Vuhan Belediye Başkanı Cou Şienvang, kentteki hastanelerdeki kapasite yetersizliği nedeniyle geçen hafta inşa edileceği duyurulan bin yataklı Huoşınşan Hastanesinin 3 Şubat'ta hasta kabul etmeye başlayacağını açıkladı.
Çin'de Korona Virüs alarmı devam ediyor! Vuhan çığlık çığlığa!
Diğer yandan Vang, iki haftada tamamlanacağı belirtilen ve 1500 yataktan oluşan Leişınşan Hastanesinin de 6 Şubat'tan itibaren hasta kabulüne başlayacağını bildirdi. Huoşınşan Hastanesinin 2003'te Pekin'de şiddetli akut solunum yolu sendromuna (SARS) karşı bir haftada inşa edilen hastanenin bire bir aynısı olacağı açıklanmıştı.
CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede kronik üst solunum yolu hastalığı olan insanları daha kolay hasta edebilir. Corona virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve birkaç gün sürebilen bir ateşlenme olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve küçük çocuklarda, virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına dönüşme şansı vardır.
MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu'da tespit edilmiştir ve aynı zamanda solunum problemlerine neden olur, ancak bu semptomlar çok daha şiddetlidir. CDC'ye göre, MERS hastalığına yakalanan hastaların ¾'ü hayatını kaybetmiştir.
Corona virüsü Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, solunum problemlerine neden olur, ancak aynı zamanda ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-50'si arasında değişmektedir, yaşlılar en savunmasız hastalardır.
AĞIR ENFEKSİYON OLARAK 10 YIL SONRA TEKRAR KENDİNİ GÖSTERDİ
Corona virüs ailesinden, daha önce insandan ya da hayvanlarda varlığı göstermemiş MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) isimli virüs ağır enfeksiyon kaynağı olarak, 10 yıl sonra kendini ilk defa insanlarda Suudi Arabistan'da göstermişti. Corona virüsler başlıca dört türde sınıflandırılabilirler. Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta olarak İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlı evcil ve yabani hayvanlarda bulunabilmektedirler.
İnsanlarda corona virüsün neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ciddi akut solunum sendrouna (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kadar değişkenlik gösterebildiğini söyleyen Dr. Delibalta, insan ve hayvanlarda çeşitli derecelerde solunum yolu enfeksiyonu, barsak enfeksiyonu, karaciğer hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi tutulumlarla seyreden klinik tablolara neden olabildiğinin altını çizdi. Dr. Delibalta, "Erişkinlerde ve çocuklarda çoğunlukla ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ile seyreden hastalık, çoğunlukla altta yatan bağışıklık sistemini zayıflatan hastalık veya ilaç kullanımı, diyabet, kalp- akciğer hastalığı, ileri yaş ve bunun gibi sebeplerle ek hastalığı olan kişilerde ağır seyirli olabilir nadiren akciğer enfeksiyonu, böbrek yetmezliği yapabiliyor" uyarısında bulundu.
İŞTE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü, koronavirüsünün yayılmasını önlemek için uygulanacak genel önlemleri açıkladı.
CORONAVİRÜS AŞISI İÇİN TARİH VERİLDİ
Pasteur Enstitüsü'nden bilim insanları, coronavirüsü tedavisinde kullanılması adına bir aşı geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı.
Enstitü yetkilisi Christophe D'Enfert gazetecilere yaptığı açıklamada aşının 20 ay içerisinde kullanılabileceğini ifade etti.
5 BİN ÇİNLİ'NİN BULUNDUĞU TESİS KARANTİNA ALTINA ALINDI
Jakarta Post gazetesinin haberine göre, yeni tip koronavirüs salgınına karşı Sulawesi Adası'nda aralarında, yaklaşık 5 bini Çinli, 43 bin işçinin bulunduğu PT Indonesia Morowali Sanayi Tesisi'ne giriş ve çıkışlar kapatıldı. Nikel ve paslanmaz çelik üretiminin yapıldığı, çoğunluğu Şanghay merkezli Çinli bir şirketin kontrolündeki sanayi tesisinde, yazılı belge olmadan işçilerin giriş ve çıkışlarına izin verilmediği belirtildi.
Şirketin Sözcüsü Dedy Kurniawan, tesisteki çalışanlara yönelik tıbbi testlerinin sürdüğünü ve şu ana kadar herhangi bir işçide virüse rastlanmadığını aktardı. Ülke içi ya da yurt dışından personelin tesise girişinin de yasaklandığını belirten Kurniawan, tesisin giriş noktasına termal tarayıcılar konulduğu bilgisini paylaştı.
İTALYA ACİL DURUM İLAN ETTİ
Başkent Roma'da Başbakan Giuseppe Conte başkanlığında bugün toplanan bakanlar kurulu, iki Çinli turistte tespit edilen yeni tip koronavirüs vakasıyla etkin mücadele edilebilmesi için ülke genelinde acil durum ilan etme kararı aldı. Acil durum süresinin 6 ay olduğu ve bu süre için 5 milyon avroluk kaynak ayrıldığı kaydedildi. Söz konusu kaynakla, daha fazla özel tulum, eldiven ve maske gibi koruma sağlayan materyal temin edileceği belirtildi.
Bu arada, İtalya'nın dün Çin'le karşılıklı uçuşları durdurma kararının ardından bu ülkeden gelen son uçakla Milano Malpensa Havaalanı'na inen yolcuların sıkı şekilde iki kez sağlık taramasından geçirildiği ifade edildi.
Diğer yandan, İtalyan basınında, koronavirüse rastlanan ve Roma'daki Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nde tedavi gören 2 Çinli turiste ilişkin yeni bilgiler paylaşıldı. Çinli çiftin, 23 Ocak'ta Milano'dan ülkeye girdiği, Parma ve civarındaki kentleri dolaştıktan sonra Roma'ya geldikleri, yetkililerin bu sürede Çinli çiftin temas ettikleri kişilere ulaşmaya çalıştığı aktarıldı.
Ülke basınında, koronavirüs taşıdığı teyit edilen 2 vakanın dışında, İtalya genelinde 2 kişinin daha koronavirüs şüphesiyle tetkiklerden geçirildiği bildirildi. Bu kişilerden birinin Tivoli'de bir diğerinin ise Veneto bölgesinde olduğu basına yansıdı.
ALMANYA, ÇİN'DEKİ VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR
Çin'de ortaya çıkan ve dünyayı alarma geçiren korona virüsü salgını nedeniyle ülkeler Çin'de bulunan vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor. Wuhan kentindeki vatandaşlarının tahliyesi için harekete geçen Almanya'nın da 100 vatandaşını Alman Hava Kuvvetlerine ait özel bir uçakla tahliye edeceği belirtildi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, insanların sağlığının tehlikeye atılmamasına vurgu yaparak tüm önlemlerin alındığını ve şu ana kadar Çin'den tahliye edilecek Alman vatandaşları arasında salgına yakalanan kimsenin bulunmadığını ifade etti. Maas, Çinli yetkililere de iş birliği için teşekkür ederek Çin'den Almanya'ya gelen vatandaşların, herhangi bir riske karşı 2 hafta süreyle Alman Ordusu'na ait bir merkezde karantina altında tutulacağını bildirdi.
RUSYA'DA İLK KORONAVİRÜS VAKALARI KAYDEDİLDİ
Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildiğini bildirdi. Hastalardan birinin Tümen, ikinci hastanın ise Sibirya'nın güneyindeki Transbaykal bölgesinde bulunduğunu belirten Golikova, "İki hasta da Çin vatandaşı." dedi.
Rusya'nın salgına ilişkin ilave önlem kararı aldığına işaret eden Golikova, "Çin'in Hubey bölgesindeki Rus vatandaşlarını tahliye edeceğiz. Ayrıca Moğolistan sınırımızdaki giriş çıkışları sınırlandıracağız." diye konuştu. Çin vatandaşlarına yönelik çalışma vizesi vermeyi de durdurma kararı aldıklarını anlatan Golikova, hastaların müşahede altına alındığı söyledi. Rusya, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin'le sınırını kapatma kararı almıştı.
DSÖ: ÇİN İLE SINIRLARINIZI KAPATMAYIN
DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında, diğer devletlerin Çin ile "resmi sınır geçişlerini açık tutmaları için çok büyük bir sebep olduğunu" belirtti. Lindmeier, sınırların kapatılması durumunda insanların düzensiz ve yasa dışı yollardan Çin'e girip çıkacağı, dolayısıyla sağlık kontrolü yapılamayacağı için virüsün daha fazla yayılacağı uyarısında bulundu.
DSÖ'nün dün koronavirüsü için "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan ettiğini anımsatan Lindmeier, "DSÖ tarafından Çin'e seyahat ve ticaret kısıtlamalarının önerilmediği çok açık bir şekilde belirtildi ve tekrar edildi." diye konuştu. Lindmeier, ülkelerin egemenlik hakları gereğince vatandaşlarını virüsten korumaya yönelik tedbirler alabileceğini de belirtti.
Sözcü Lindmeier, bazı ülkelerin seyahat kısıtlaması getirmesi durumunda bunun kısa süreli olmasını umduklarını sözlerine ekledi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün akşam Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında koronavirüs salgınına yönelik "Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu (PHEIC)" ilan ettiklerini bildirmişti.
YENİ TİP KORONAVİRÜS SALGINI
Virüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleri ile Tayvan'da görülürken bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Malezya, Filipinler, Vietnam, Kamboçya ve Nepal, Hindistan, Sri Lanka da ülkelerinde virüsü taşıyan kişilerin olduğunu doğrulamıştı.
Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs, çoğunlukla Çin'den bu ülkelere giden kişiler yoluyla ABD, Kanada, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Finlandiya'ya sıçramıştı.
Bu sabah itibarıyla Çin'de etkili yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle can kaybı 213'e, virüs bulaşan kişi sayısı 9 bin 692'ye yükseldi.
Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.