Anatoliy Dyatlov'un önderliğindeki bilimsel ekip için 26 Nisan 1986 gecesi geçmek bilmedi. Çernobil Nükleer Merkezi'nin başında bulunan Dyatlov; bir terslik olduğunu hissetti ve çalışma arkadaşlarını durumu kontrol etmesi için çalışmaların ana hattına gönderdi. Kısa süre sonra bazıları hemen orada yaşamını yitirirken bazıları da yaralanmış bir şekilde geri döndü. Anatoliy Dtaylov'un da aralarında bulunduğu bilim insanları, bölgeye gelen Bakanlar Kurulu temsilcisi, itfaiye erleri, sağlık çalışanları tamamı kanser oldu. SSCB'nin kendi içerisindeki politikalar nedeniyle dünya kamuoyu aydınlatılamadı, Çernobil'den geriye yaşadıkları şehirlerden kaçmak zorunda kalan binlerce aile, çocuk ve onların oyuncakları kaldı!
Patlamayı araştıran ekibin içerisinde yer alan Valery Legasov'un uluslararası kamuoyunu bilgilendirmesi sonucunda Çernobil krizinin boyutları ortaya çıktı.
Çernobil bu kez de patlamanın olduğu alana yaklaşmakta olan yangınla uğraşıyor!
ÇERNOBİL'DE NE OLDU? ÇERNOBİL NEREDE?
Dünya tarihinin gördüğü en büyük nükleer felaketlerden birini yaşayan Çernobil nerede? Ukrayna'nın Ukrayna içerisinde bulunan Çernobil şehrinde 26 Nisan 1986'da gerçekleşen reaktör kazasından sonra hayat asla normale dönmedi. Çernobil'deki patlama Sovyet devleti tarafından gizlense de patlamanın hasarı o kadar büyüktü ki, olay gecesinden 2 gün sonra İsviçre'de, Türkiye'de, Almanya'da toz bulutları görüldü!
ÇERNOBİL'DEKİ YANGIN DURDURULAMIYOR!
Çernobil'de etrafa yayılan dumanlar sebebiyle yangının nerede olduğu ve ne kadar alan kapladığı tam olarak tespit edilemiyor. Aynı şekilde yapılan açıklamalarda da yangın bölgesindeki radyasyonun standart seviyenin çok üzerinde olduğu vurgulandı.
Ukrayna'nın Çernobil bölgesindeki orman yangını, 4 Nisan tarihinde başlamasına ve yürütülen yoğun çalışmalara rağmen, henüz söndürülemedi. Yangında, büyük kısmı nükleer felaketin ardından tahliye edilmiş olan 12 köyün, mezarlıkların ve geniş ağaçlık alanların yandığı bildirildi.
Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çevreye yayılan dumanlar nedeniyle, yangının kapladığı alanın tam olarak tespit edilemediği, fakat 8 Nisan tarihi itibariyle, 3 bin 500 hektarlık alanın yangının etkisi altında kaldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, yangının başlaması konusunda üç ihtimal üzerinde durulduğu, bunlardan birinin komşu il olan Jitomir ilindeki ağaçlık alanlardaki yangının sıçraması, ikincisinin de bölgedeki elektrik hatlarından kuru otlara kıvılcım sıçraması, üçüncüsünün ise kasıtlı yakma olduğu tahmin ediliyor.