Coronavirüs salgını hızla yayılmaya devam ederken son dakika haberler de peş peşe gelmeye devam ediyor. Balta girmemiş ormanlar olarak bilinen Amazon ormanlarında yaşaya dünyanın en izole kabilesi olan Yanomami kabilesinde ilk koronavirüs vakası ortaya çıktı. Brezilya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta, Yanomami kabilesindeki coronavirüs vakasının doğrulandığını bildirirken bağışıklık sistemi gelişmemiş olan bu topluluklar için 3 kat daha dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu. Peki Yanomami Kabilesi nerede yaşıyor, virüs kabileye nasıl bulaştı?
Brezilya Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Bugün Yanomami arasında çok endişe verici bir vakayı (virüsü) doğruladık. Yerli topluluklara, özellikle de dış dünyayla çok az temasa sahip olan topluluklar için üç kat daha dikkatli olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Brezilya'da yerli halk arasında en az 7 korona virüsü vakasının doğrulandığı belirtildi. İlk vakanın 1 hafta önce Kokama etnik grubundan pozitif test edilen 20 yaşında bir kadın olduğu ifade edildi.
SITMA VE KIZAMIK GİBİ HASTALIKLARDAN DA ETKİLENMİŞLERDİ
Brezilya, 300'den fazla etnik gruptan olmak üzere yaklaşık 800 bin yerli insana ev sahipliği yapıyor. Yüz boyama ve karmaşık piercingleriyle tanınan Yanomami halkı ise yaklaşık 27 bin kişiden oluşuyor. Yanomami halkı, dış dünyadan 20. yüzyılın ortalarına kadar büyük ölçüde izole bir hayat sürüyor ve 1970'lerde de kızamık ile sıtma gibi hastalıklardan etkilenmişti. Amazon ormanlarındaki yerli halklar, ithal hastalıklara karşı özellikle savunmasız halde. Çünkü dış dünyadan izole edilmiş durumda oldukları için dünyadaki çoğu insanın aksine söz konusu hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmiş halde bulunmuyorlar.
Öte yandan 16 bin 195 Covid-19 vakasının bulunduğu Brezilya'da 822 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
YANOMAMİ KABİLESİ NEREDE YAŞIYOR?
Venezuela ve Brezilya sınırı boyunca yaşayan 14 bin nüfuslu bu yerli halk ülke yönetiminden, vergilerden ve yardımlardan habersiz yaşıyor.
Shabono (ya da yano) Güney Venezuela ve Kuzey Brezilya'da yaşayan Yanomami kabilelerinin bir arada yaşadıkları geleneksel konutlara verilen isim. Ortasında geniş bir açık alan bulunan dairesel yapılar topluluğun büyüme hızına göre birkaç yılda bir yenileniyor. Ortalama olarak yaklaşık 10 metrelik çatı alanı ve 80 metre toplam çapa ulaşan yapılarda farklı boyutlar da görülebiliyor. Ormanın ortasında yer alan Shabono'lar çeşitli bitki ve ağaç gövdeleri kullanılarak inşa edilmiş ahşap yapılar. Çatıları için ise palmiye sazları ve çeşitli kökler kullanılıyor.