Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Sosyal Demokrat rakibi Martin Schulz'un televizyon düellosu sırasında her iki isim de Türkiye'nin AB müzakerelerinin sona erdirilmesi çağrısında bulunmuştu.
"DEFTERİ KAPATAMAYIZ"
Brüksel merkezli Politico Europe dergisine konuşan Tajani, "Bugün Türkiye'nin AB'ye girmesi çok zor, fakat bu defteri de kapatamayız" diyerek tavrını ortaya koydu.
"DİYALOG DEVAM ETMELİ ÇÜNKÜ MÜLTECİ SORUNLARIMIZ VAR"
Haziran'da AP milletvekillerinin büyük çoğunluğu Türkiye'nin adaylık müzakerelerinin dondurulması yönünde oy kullanırken, AP başkanı son açıklamasında parlamento ve Almanya'ya cevap verir niteliğinde, "Diyalog devam etmeli, çünkü mülteci problemi ve terörle mücadele sorunlarımız var" dedi. Tajani, iletişim kapılarını açık tutup Türkiye'nin politikalarını değiştirmeye çalışmaları gerektiğini savundu.
AB'nin Türkiye'ye teklif ettiği Gümrük Birliği güncellemesi konusunda görüşleri sorulan AP başkanı, mevcut durumun hangi yöne doğru ilerlediğine göre durumun netleşeceğini belirtti. Merkel, Pazartesi yaptığı açıklamalarda söz konusu güncellemelerin yapılmaması gerektiğini söylemişti.
MOGHERİNİ: TÜRKİYE'NİN KİLİT OYUNCU OLDUĞUNU UNUTUYORLAR
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de geçtiğimiz günlere, Alman siyasilerin, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasına ilişkin açıklamaları hakkında, seçim kampanyalarında söylenenlerin ötesine bakılması gerektiğini ifade edip, bazen Türkiye'nin "kilit oyuncu" olduğunu unutma eğilimi gösterebildiklerini söyledi. Türkiye ile AB arasında zaman zaman zorlu görüşmeler yapıldığını kaydeden Mogherini, "Ama bir şey çok açık: Her şeyden önce diyalog devam ediyor, müzakerelere ilişkin görüşmeler devam ediyor. Türkiye şu an için aday bir ülke. Biz AB'de, onlar da Türkiye'de bunun değişip değişmeyeceğine ilişkin bir iç tartışma yapabilir. Ancak şu an için böyle bir durum yok." diye konuştu.
"TÜRKİYE FARKLI DOSYALAR ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIMIZ BİR ÜLKE"
AB-Türkiye ilişkilerine hep üyelik müzakereleri kapsamında odaklanıldığına dikkat çeken Mogherini, "Bazen Türkiye'nin stratejik olarak bizim için önemli olan bölgede, Ortadoğu'da ve Akdeniz'de kilit bir oyuncu olduğunu unutma eğilimindeyiz. Hem bizim için hem de onlar için stratejik olan terörle mücadeleden, Kıbrıs ve Suriye kadar farklı dosyalar üzerinde çalıştığımız bir ülke." değerlendirmesinde bulundu.
"Üyelik müzakerelerinin ötesinde, AB ve Türkiye ortaktır, bazen iki taraf da zorlu ortak olabiliyor. Ancak birçok farklı dosyada birlikte çalışıyoruz. Komşularınızla çalışmak bir zorunluluk. Coğrafyayı seçemezsiniz, tarihi değiştirmezsiniz. Fakat birbirinizi daha iyi anlama yöntemlerini bulabilirsiniz. Her iki taraf için de stratejik açıdan önemli olan konularda işbirliği içinde, yapıcı ve her iki tarafın da çıkarına çalışabilirsiniz."