Tarihinin en büyük felaketi ile boğuşan Japonya'da, deprem ve tsunamiden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı resmi olarak 7 bin 473, kayıp sayısı ise 10 bin 905 olarak açıklandı. Ancak
uzmanlar ölü sayısının 25 bini geçmesinin kaçınılmaz olduğunu savunuyor. Çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu yaklaşık 390 bin evsiz ise barınaklardaki geçici hayatlarına ayak uydurmaya çalışıyor. Kuzeydoğunu sahil kentlerindeki bir çok geçici kampta halen elektrik ve yakıt sıkıntısı çekiliyor. Hava sıcaklığının sıfıra yakın olması ve dün patlak veren şiddetli rüzgâr nedeniyle afetzedeler için yaşam giderek zorlaşıyor. Aramakurtarma çalışmaları da bu koşullar nedeniyle sekteye uğradı. Yiyecek, su, tıbbi malzeme sıkıntısı da henüz giderilmiş değil. Öte yandan bölge dün de 6.1'lik artçı sarsıntıyla sarsıldı. Öte yandan radyasyonun tesirleri iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Japon hükümeti, Fukuşima Daiçi Nükleer Enerji Santrali'ndeki nükleer krizin ardından dün ilk kez bazı gıda maddelerinin radyasyondan etkilendiğini duyurdu. Fukuşima santralinin çevresinde, 30 kilometre çapında bir alanda, alınan ıspanak ve süt örneklerinde radyasyon seviyelerinin güvenlik sınırlarının üstüne çıktığı bildirildi.
SUDAKİ ORAN YÜKSEK DEĞİL
Bu gelişme üzerine Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Fukuşima bölgesinden tüm gıda ürünlerinin ihracatına ikinci bir emre kadar son verildiğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, Japon yetkililerin santrale yakın bölgede bulunanların düzenli olarak iyodid tableti veya şurubu almasını tavsiye ettikleri vurgulandı. Süt ve ıspanağın yanı sıra daha sonra Fukuşima'ya 240 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo ve civarında şebeke suyunda radyoaktif madde izine rastlandı. Ancak oranının yasal sınırın altında olduğu bildirildi. Bilim bakanlığından bir yetkili, Tokyo, Tochigi, Gunma, Saitama, Chiba ve Niigata'da şebeke suyunda radyoaktif iyot bulduklarını, Tochigi ve Gunma'da ise sezyum bulduklarını açıkladı.
GENÇLERE İZİN VERMEDİLER
Diğer yandan Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nde soğutma çalışmalarını sürdüren ve gönüllülerden oluşan 180 kişilik "Fukuşima 50'si" isimli ekibin, büyük bir çoğunluğunun yaşlılardan oluştuğu ortaya çıktı. Şimdiye kadar "intihar görevi yürüten isimsiz kahramanlar" olarak ünlenen ekip üyelerinin, santralde çalışan bin 400 kişi arasından seçildiği bildirildi. Ölümü göze alan bu kişilerin, intihar görevine gönüllü olmak isteyen gençlere de "Siz daha gençsiniz, çocuğunuz bile yok. Yaşasanız da kısır kalıp çocuk sahibi olamazsınız" diyerek izin vermedikleri belirtildi. Bu arada santralde çalışan 6 işçinin yüksek radyasyona maruz kaldığı da bildirildi.
ÜÇ SAATTE BİR BİN 400 TON SU
Japon Savunma Bakanlığı, Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'ne yönelik soğutma çalışmalarına ilişkin fotoğrafları basına verdi. Japon yetkililer, her üç saatte bir reaktörlere bin 400 ton su sıkıldığını ve 3 No'lu reaktörde olumlu sonuç alındığını kaydetti.
DIŞ HABERLER