Libya'da stratejik önemdeki Sirte ve Cufra için askeri ve diplomatik hareketlilik zirve yaptı. Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri operasyon için hazırlıkları büyük oranda tamamladı. Sirte'nin batısına gönderilen 200 araçlık konvoyun ardından dün de sevkiyatlar devam etti. UMH Komutanlarından Tahir el Malti, Sirte'ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Weska'da beklediklerini, operasyona hazır olduklarını ve emir beklediklerini söyledi. Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Mustafa el-Mejai de El Cezire'ye yaptığı açıklamada Sirte'nin batısında bugüne kadar benzeri görülmemiş bir güçle beklediklerini söyledi. El-Mejai şunları kaydetti:
UZLAŞI OLURSA SAVAŞ OLMAYACAK
"Sirte ve Cufra şehirlerinin ve Libya limanlarının özgürleştirme mücadelesinin başlaması artık çok yakın. Hafter'i destekleyen ülkeler bir uzlaşı ortaya koysa idi savaş olmayacaktı. Ancak bu ülkeler savaşmayı seçerse, El-Vifak güçleri savaş hazır. Tüm potansiyellerini ve güçlerini bu operasyona hizmet etmek için kullanıyorlar."
UMH T-122 İLE GÜÇLENDİ
TSK da Libya'da UMH'ye askeri eğitim ve danışmanlık hizmetini sürdürüyor. Sirte operasyonuna destek vermek için Libya'ya askeri kargo uçakları ile bazı silah sistemleri sevk edildi. Roketsan yapımı T-122 Sakarya ÇNRA sisteminin Sirte yakınlarında konuşlandırılacağı iddia edildi. 40 kilometreye kadar menzili bulunan kara konuşlu T-122'ler, Suriye'de etkin bir şekilde kullanılmıştı.
HAFTER'E YARDIM KESİLMELİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri ve Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile Ankara'da görüştü. Toplantının ardından Akar, ''Darbeci Hafter'e yönelik desteğin kesilmesi elzemdir'' dedi. Akar, "Askeri eğitim, iş birliği ve danışmanlık faaliyetlerimiz devam ediyor. 'Libya Libyalılarındır' anlayışı ile ilişkilerimizi ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Daima Libyalı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu da herkesin bilmesini istiyorum" değerlendirmesini yaptı. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa da, "Hafter'in yaptığı operasyon, tüm bölgedeki güvenliği bozmuştur. Bu sorumluluk, sadece Hafter'in değil, onu destekleyen diğer ülkeler de bu sorumluluğun altındadır" yorumunu yaptı. Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri ise "Bugün üç ülke arasında konuşulan barış ve istikrara yönelik konuşmalar Malta, Libya ve Türkiye için öncelik olmakla birlikte bütün Akdeniz'e komşu ülkeler ve bölge ülkeleri için de bir öncelik olmak durumundadır. Libya'da barışçıl bir çözüme ulaşılabilmesi için yapılması gereken şey, mevcut çatışma ve gerilim ortamının azaltılmasıdır. Burada uluslararası toplumun üzerine düşen görevler de var" ifadelerini kullandı.
CEZAYİR'DEN SİSİ'YE SERT UYARI
Libya sadece Ankara'nın değil, Mısır ve Cezayir'in de ana gündemiydi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya'nın kabile liderleriyle toplantı yapmasının yankıları devam etti. Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Sisi'nin Libya'daki kabileleri silahlandırma planını sert bir dille reddetti. Tebbun şunları söyledi: "Libyalı kabilelerin silahlandırılması konusunu duydum. Bu gerçekten çok tehlikelidir. Yeni bir Somali ile karşı karşıya olacağız ki bu durumda hiçbir çözüm olmaz." Libya krizi konusunda, "Türkiye ve Cezayir Dışişleri Bakanlarının günlük temas halinde" olduğunun altını çizen Tebbun, Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli olacak girişimin Tunus-Cezayir çözümü olabileceğini belirtti.
Kaynak:Yenişafak