Sınır güvenliğini Avrupa Birliği'ne (AB) uyum kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yetkisinden alarak İçişleri Bakanlığı bünyesine veren sivil bir kolluk gücünün oluşturulmasına ilişkin kanun taslağı tamamlandı. İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre Sahil Güvenlik Komutanlığı tamamen lağvedilerek personeli ve teçhizatıyla birlikte Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Çalışma, görüş alınmak üzere Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildi.
TSK GÖRÜŞ BİLDİRECEK
Genelkurmay Başkanlığı'nın Kasım ayının ortasında görüş bildirmesi bekleniyor. SABAH'ın ulaştığı kanun tasarısına göre sınırlarda belli bir takvim dahilinde yetki devri yapılacak. Buna göre, Yunanistan ve Bulgaristan sınırları 2015, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan sınırları 2017, Suriye sınırı 2018 tarihlerine kadar Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. İran ve Irak sınırlarının devir tarihi daha sonraki bir tarihte belirlenecek. Sınırların güvenliğinden sorumlu olacak personelin rütbeleri de değişecek. Subay ve astsubay rütbeleri "Birinci Sınıf Sınır Muhafaza Müdürü", "Sınır Muhafaza Başkomiseri", "Sınır Muhafaza Memuru" şeklinde değişecek. Personel 4 yılda bir atanacak.
POLİSİYE EĞİTİM
Sınır muhafızlığında görev yapacak personel Polis Akademileri'ne bağlı okullarda özel bir eğitime tabi tutulacak. Birlik personeli 657 Sayılı Kanuna tabi tutulacak. Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü, kendi kabiliyetini aşan durumlarda, "Asli sorumluluk İçişleri Bakanlığı'nda kalmak üzere" TSK'dan yardım isteyebilecek. 84 maddeden oluşan kanun tasarısı sınır muhafızlarına dinleme yetkisi de veriyor. Hakimin izniyle 3 ay süreyle dinleme yapılabilecek. Suç unsuruna rastlanmayan kayıtlar 10 gün içinde imha edilecek. Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı yedi daire olacak. Bunlar Kara Sınır Dairesi Başkanlığı, Deniz Sınır Dairesi Başkanlığı, Sınır Kapıları Dairesi Başkanlığı, Risk Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Operasyonel Faaliyetler Dairesi Başkanlığı, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Havacılık Dairesi Başkanlığı olarak sıralandı.