BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, canlarını kurtarmak ya da daha iyi bir yaşam imkanı bulmak amacıyla yollara düşmüş sığınmacı ve göçmenlere tüm ülkelerin insan hak ve onuruna uygun muamelede bulunmasını istedi.
BM Genel Kurulu'nda, geniş çaplı göçmen ve sığınmacı hareketlerinin getirdiği sorunlarla başa çıkılması ve daha fazla ülkenin sığınmacılara kapısını açmasının sağlanması amacıyla BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi düzenleniyor.
Zirvenin açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban, toplantının dünyadaki insan hareketliliğinin getirdiği sorunlara cevap verme amacını taşıdığını söyledi.
"Bu zamana kadar hiç olmadığı kadar fazla sayıda insan göç halinde. Bazıları savaşlardan kaçıyor bazıları ise daha iyi fırsatlar peşinde." diyen Ban, sığınmacı ve göçmenlerin külfet değil potansiyel olarak görülmesini istedi.
Tüm göçmen ve sığınmacıların insan haklarına saygı gösterilmesini isteyen Ban, zirve kapsamında kabul edilecek New York Deklarasyonu'ndaki taahhütlere herkesin sahip çıkması çağrısı yaptı.
Ban, bu taahhütler arasında çocuklara eğitim sağlanması, tüm sığınmacı ve göçmenlerin saygınlığının ve insan haklarının korunması, mülteci arama kurtarma çalışmalarının geliştirilmesi, insani yardım fonlarının ve sığınmacıların daha fazla ve farklı ülkelere yerleştirme imkanlarının artırılmasının bulunduğunu dile getirdi.
Yabancı düşmanlığı ile mücadelenin önemine de vurgu yapan Ban, "Tüm liderlere, ülkelerindeki şartlar dolayısıyla evlerini terk etmek zorunda kalmış ya da daha iyi bir yaşam arama amacıyla yollara düşmüş insanların hak ve saygınlıklarına sahip çıkma çağrısı yapıyorum." dedi.
Ban, bu zirvenin ve hazırlanan deklarasyonun ortak bir zemin oluşturduğunu belirterek, "Bu zirve ancak burada verdiğimiz sözlere bağlı kalırsak anlamlı olacaktır." uyarısı yaptı.
"SİZLER BURADA RAHATÇA OTURMAMALISINIZ"
BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson da konuşmasında, çaresiz biçimde canlarını kurtarma ya da daha iyi imkanlar arama için göç eden insanların giderek artan şekilde düşmanlık ve nefret söylemiyle karşılanmalarından büyük endişe duyduğunu söyledi.
Yabancı düşmanlığı ve negatif söylemlerle mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Thomson, "Tüm insanlara, göçmenlerin yerleştikleri topluma yapacakları katkının farkına varma çağrısı yapıyorum." diye konuştu.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin de mültecilerin birçok ülke tarafından unutulduğuna ve "ahlaki bir çöküşün yaşandığına" dikkati çekti.
Zeyd, "Milyonlarca insan özgürlüğü bir çadırda ararken, çocuklarını, eşyalarını sırtlarında taşırken, yüzlerce binlerce kilometre yürürken, boğulma riskiyle karşı karşıya kalırken, dehşete düşüren gözaltı merkezlerinde tutulup serbest bırakıldıklarında ırkçı söylemlere maruz kalırken, sizler burada rahatça oturmamalısınız." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından liderler iki ayrı salonda ülkelerinin sığınmacı ve göçmenler konusundaki taahhüt ve görüşlerini içeren konuşmalar yapacak.
Türkiye adına da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu salona hitap edecek.