İtalya'nın Milano kentinde faailyet gösteren Istituto AuIstituto adlı sağlık kuruluşu, yeme bozukluğu terapisinde "sanal yiyecek" kullandıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini bildirdi. Enstitü tarafından yürütülen araştırmada, anoreksi (iştahsızlık) ve bulimia (doymama) gibi yeme bozuklukları bulunan kişilerin, sanal ortamda oluşturulan restorantlardaki menüler sayesinde, yiyeceklere karşı duyduğu korku ve heyecanı yenme imkânı bulduğu belirtildi.
DAHA ETKİLİ DAHA UCUZ TERAPİ
İtalyan araştırmacılar hepsi de kadın olan 10 anoreksi, 10 bulimia ve 10'u da sağlıklı 30 kişinin masasına önce yüksek kalorili 6 gerçek yiyecek koydu. Ardından da deneklerin yiyecekler karşısındaki kalp atışları, terlemeleri ve psikolojik stresleri ölçüldü. Bu testten sonra bu kez deneklere aynı yiyeceklerin gerçeği değil de resimleri gösterildi. Yapılan ölçümlerde deneklerin gerçek yiyeceklerle sanal yiyeceklere gösterdiği tepkinin neredeyse birbirine eş olduğu görüldü. Sonuçları yorumlayan araştırmacılardan Alessandra Gorini, "İlk testlerden edindiğimiz sonuç, sanal yiyeceklerin de gerçek olanlar kadar insanları harekete geçirdiğini görmek oldu. Resimlere gösterilen psikolojik tepkilere bakınca, sanal yiyecek terapisiyle yeme bozukluklarını daha etkili bir yolla tedavi etme umudu doğdu" dedi. Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan diğer bilim insanları da sanal teknik yoluyla yeme bozukluklarının tedavi edilebileceği konusunda iyimser olduklarını açıkladı. Bilim insanları, denekler sanal ve gerçek yiyeceklere aynı tepkiyi gösterdiği için, daha önce gerçek yiyeceklerle yapılan tedavinin sanal yiyeceklerle yapılmasının yolunun açıldığını dile getirdi.
30 DENEKTE DENENDİ
İtalya'nın Milano kentindeki Istituto AuIstituto sağlık merkezinin geliştirdiği terapi 20'si beslenme bozukluğu sorunu yaşayan 30 kişi üzerinde denendi. Deneklerin yiyeceklere verdiği tepkiler, kalp atışları ve psikolojik durumları incelenerek ölçüldü.