Burundi İçişleri Bakanlığı yetkililerinden Terence Ntahiraja, AA muhabirine açıklamasında, hafta sonu Ruanda'dan sınır dışı edilen bin 500'den fazla Burundilinin ülkenin kuzeyindeki Ngozi, Kayanza ve Kirundo bölgelerine ulaştığını belirtti.
Ntahiraja, Ruanda'da kalan diğer Burundililere de ülkelerine dönmeleri çağrısı yaptı.
Ruanda Sığınmacı Bakanı Seraphine Mukantabana ise söz konusu Burundililerin sığınmacı statüsünde olmadığı ve ikamet izni bulunmadığı gerekçesiyle sınır dışı edildiklerini ifade ederek Burundi'ye karşı kasten yapılan bir şey olmadığına vurgu yaptı.
İki ülke arasında son dönemde ilişkiler bozuldu. Burundi Devlet Başkanı Danışmanı Willy Nyamitwe, 14 Mayıs'ta "Burundi'ye Yönelik Şiddet Eylemleri Memorandumu" imzalamıştı. Memorandumda, batılı güçlerin çıkarlarının korunması amacıyla Ruanda'nın Burundi rejiminin değişmesi için uğraştığı, hükümete yönelik istikrarsızlaştırma çalışmalarını desteklediği de ileri sürülmüştü. Ruanda ise suçlamaları yalanlamıştı.
- Burundi'deki siyasi kriz
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de Nkurunziza'nın adaylığının önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.
Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye maruz kaldı, 273 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
General Godefroid Niyombare de Nkurunziza'nın yurt dışında bulunmasını fırsat bilerek 13 Mayıs 2015'te darbe girişiminde bulunmuştu. Çok sayıda subay, başarısız girişimin ardından Ruanda başta olmak üzere komşu ülkelere kaçmıştı.
Nkurunziza, 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alarak 20 Ağustos'ta yemin etmişti.
Ruanda'nın Burundi'yi istikrarsızlaştırmaya çalıştığı iddiası
Burundi Dışişleri Bakanı Alain Aime Nyamitwe, Aralık 2015'te, Ruanda'ya sığınan bazı Burundililerin isyan çıkarmak amacıyla silahlı gruplara katıldığını söylemişti. Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ise iddiaları yalanlamıştı.
BM'den bir heyetin ocak ayında hazırladığı raporda da iddiaları doğrulayan ifadelere yer verilmişti. Ruanda ise Burundi'yi ayrılıkçı Hutulara ev sahipliği yapmakla suçlamıştı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) nisan ayındaki verilerine göre, Nisan 2015'teki krizden sonra yaklaşık 77 bin 600'ü Ruanda'da olmak üzere 276 bine yakın Burundili komşu ülkelere sığındı.