Fırat nehri üzerinde bulunan ülkenin en önemli barajlarından biri kabul edilen baraj Suriye'nin kuzeyindeki birçok kentin içme, sulama suyu ve elektrik ihtiyacını karşılıyordu. Terör örgütü barajı ele geçirdikten sonra Fırat Kalkanı Harekatı bölgesine su ve elektrik vermeyi kesti. DEAŞ sonrası Bab ve çevresindeki evlerine dönen siviller ise bu süre içerisindeki karşılaştıkları sorunu, ilçeye tankerlerle taşınan suyu satın alarak aşıyordu. Tarıma elverişli arazilere sahip Bab ilçesinde sulama suyunun kesmesiyle çiftçiler de büyük zarar gördü.
Verimli araziler susuzluktan yok oldu. Suya ulaşmak isteyen çiftçiler yüksek maliyetle yüzlerce metre derinliklerde su aramaya başladı. Bölge halkının en önemli geçim kaynağı olan tarımsal üretim son buldu. Bölge halkı açlığa mahkum edildi. Türkiye'nin terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki Menbiç ve Tel Rıfat'a operasyon yapacağının işaretini vermesinin ardından Fırat Kalkanı bölgesinde büyük bir sevinç yaşandı. Olası operasyonun Suriye'nin kuzeyine hayata vereceğini düşünen Bizaa Yerel Meclis Başkanı Muhammed Mesto, "Menbiç'teki Teşrin Barajı Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde susuzluktan çatlamış tarlarımıza hayat verecek. Elektrik sıkıntımız son bulacak. Tarım canlanınca insanlar evlerine, işlerine geri dönecek. Tek umudumuz bu gerçekleşecek operasyonda" dedi.
"TEK UMUDUMUZ OPERASYON"
Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinin susuzluktan çatlamış bereketli toprakları bölgede umudu yeniden yeşertecek olan Fırat'tan gelecek suyu bekliyor. Tarlasında susuzluk yüzünden bir türlü büyümeyen ekinlere bakarak çok zor günler geçirdiklerini söyleyen El Bablı çiftçi Abdullah Al Hasan, "Susuzluk yüzünden çok zarar gördük. Bölgede tarım ve hayvancılık bitti. Fırat nehrinden gelen suyun kesilmesinin ardında kuraklık başladı. Kuyularımızda su yok. Tarımsal üretim neredeyse bitti. Bizde deniz kuyularına yönelmek zorunda kaldık, onunda masrafı çok yüksek ve onun aynı zamanında yakıt masrafı da ekleniyor. Buda demektir ki çıkaracağımız mahsul ile masraflarımızı karşılayamıyoruz. Fırat'ın suyuna ihtiyacımız var. Bir umudumuz bu operasyonda yoksa çok zor günler bizi bekleyecek" dedi.
MİLYONLARCA SİVİL RAHAT EDECEK
Menbiç sınırında bulunan Bizaa'da susuzluktan çatlayan tarlalar arasında 70 binden fazla kişinin yaşadığını söyleyen Bizaa Yerel Meclisi Su ileri Müdürü Mühendis Shadi Musa, "Sadece Bizaa'da 10 bin hektar büyüklüğünde tarımsal alan var. 10 yıldır içme ve sulama suyu sıkıntısı yaşıyoruz. Hem sivillere hem çiftçilere büyüm bir yük bindi. Bu da bölgede büyük bir işsizlik oranı olmasına neden oldu. Tarımsal ürünlerin üretimini etkiledi, fiyatlar yükseldi. Teşrin Barajı 1.3 Trilyon litre su tutma kapasitesine sahip, 6 su tribünü bölgedeki elektrik ihtiyacına da son verecek. Fırat Kalkanı bölgesi ve burada yaşayan milyonlarca kişi 10 yıllar sonra rahat edecek" dedi.