İngiliz gazetesi bunun nedeni olarak 'Çin'in proje için hükümet teminatı istemiyor olması ve kendi finansmanını kendisinin sağlamasını' gösterdi.
Buna karşılık Güney Kore'nin teminat istediğini, Tokyo elektrik şirketinin Fukuşima felaketi sonrası projeden çekildiğini, Toshiba'nın ise hala ihale üzerinde çalıştığını kaydetti.
"Çin'in Karadeniz kıyısında kurulacak santral için öne çıkması, nükleer şirketlerinin bu sektörü küresel düzeyde yeniden şekillendirmekte ne kadar iddialı olduğunun bir göstergesi." yorumunu yapan gazete, Çin'in ülke dışında şimdilik sadece Pakistan'da santral yaptığını, ama yeni reaktör üretiminde dünyanın en büyüğü olduğunu belirtti.
Gazete haberini şöyle sürdürdü: "Çin'in girişimi bu hafta Erdoğan'ın Pekin ziyaretinde imzalaması beklenen barışçıl nükleer işbirliği anlaşmasıyla daha da güç kazanacak, zira bu herhangi bir anlaşma için nihai olmasa da gerekli bir adım."
Buna karşılık Çin'in devlet şirketlerinin dış ihalelerinin önerebildikleri reaktör modellerinin sınırlı olmasıyla sekteye uğradığını kaydeden Financial Times, Çin'de kullanılan daha gelişmiş modellerin telif hakları dolayısıyla ihraç edilemediğini vurguladı.