Suriye krizinin çözümü için İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uluslararası bir konferansın toplanması konusunda görüş birliğine vardı. Rusya'nın ortaya attığı, Şam yönetiminin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetim altına alınması planıyla birlikte dünkü konferans önerisi, Suriye'de yaşanan iç savaşın diplomatik yollardan sona erdirilmesine ilişkin umutları da artırdı. Önceki günden bu yana toplantılar yapan Kerry ve Lavrov, verimli geçen görüşmelerinin bundan sonra da devam edeceğini vurguladı. 28 Eylül'de New York'ta düzenlenecek BM genel kurulu sırasında da bir araya gelmeyi planlayan iki bakan, söz konusu barış konferansı için de en yakın zamanda bir tarih belirleneceğini kaydetti. Washington ve Moskova'nın ortak bir zemin bulabilmek için sıkı çalıştığını söyleyen Kerry, görüşmelerdeki başarının kimyasal silahlar konusundaki anlaşmaya da bağlı olduğunu söyledi. Lavrov ise ülkesinin ortaya attığı kimyasal silah planının barış konferansı süreciyle birlikte ilerlemesi gerektiğini belirtti. Kerry ve Lavrov'un görüşmelerinin dünkü turuna BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi de katıldı. İbrahimi, "Kimyasal silahların Suriye'den taşınması, barış görüşmelerini yeniden canlandıracak" dedi. Bu arada Suriye'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemekle görevli BM heyetinin raporunu tamamladığı bildirildi. Raporun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a hafta sonu sunulacağı açıklandı. Ban Ki-mun da yaptığı açıklamada, "Raporu almadan açık şekilde söyleyemesem de raporun, kimyasal silah kullanıldığı yönünde olacağına inanıyorum" dedi.
.
Beşar Esad, Rusya planına uymak için şartlarını sıraladı
Rossiya 24 adlı Rus kanalına özel bir röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova yönetiminin kimyasal silahlarla ilgili planına uymak için bazı şartlar ortaya attı. ABD'nin ülkesine yönelik tehditlerinin sona ermesi gerektiğini vurgulayan Esad, 'terörist' olarak adlandırdığı muhaliflere silah verilmemesini de istedi. Esad, "Washington bölgede gerçekten barış istediğini göstermeli, tehditleri bırakmalı ve teröristlere de silah vermemeli. Bunlar olmadan, Rusya'nın teklifi hayata geçirilemez" dedi.
"Kimyasallar taşınıyor"
Rusya'nın
ortaya attığı kimyasal silahların kontrol altına alınması teklifinin yarattığı olumlu hava devam ederken, Beşar Esad rejiminin, kimyasalları ülkenin 50 farklı noktasına taşımaya başladığı iddia edildi. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Suriye Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi'ne bağlı elit 450 Birliği, kimyasal silah ve cephane stoklarını taşımak için aylardır faaliyet gösteriyor. Haberde, bu gelişmenin, ABD'nin silahları bulmasını zorlaştıracağı kaydedildi.
'248 kişiyi rejim öldürdü'
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'nin batısındaki Banyas kentine bağlı Bayda kasabasında 2-3 Mayıs'ta meydana gelen ve en az 248 kişinin öldüğü saldırıların arkasında rejimin bulunduğunu açıkladı. Örgütün konuyla ilgili hazırladığı "Bayda ve Banyas'ta Suriye Güçlerinin Yargısız İnfazı" başlıklı özel raporda, "Saldırıların arkasında Suriye hükümeti ve hükümet yanlısı güçler var" denildi. HRW Ortadoğu temsilcisi Joe Stork, "Suriye güçlerinin sivilleri katletmek için kovansiyonel yöntemler kullandığı da unutulmamalı" dedi.