Kamboçya'daki su festivalinde önceki gün geç saatlerde çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 345'ten 378'e yükseldi. Hükümet sözcüsü Phay Siphan, yaralı sayısının da 755'e yükseldiğini belirtti ve her iki rakamın artabileceğini söyledi. Bu arada polis ve görgü tanıkları adaya giriş-çıkışta kullanılan köprünün dar ve yetersiz olmasına dikkat çekti. Festival ışık ve ses şovlarını hazırlayan ve iş bağlantıları gerekçesiyle soyadlarını vermeyen iki Singapurlu işadamı, "İzdihamın gerçekleştiği gün erken saatlerde, yetkililer iki köprüden birini kapattı. On binlerce kişi, tek köprüyü kullanmak zorunda kaldı" iddiasında bulundu. Yetkililer, festivale 2 milyonun üzerinde kişinin katıldığının tahmin edildiğini ifade etti. İzdiham sonrası bölge hastanelerinin kapasitelerinin üzerine çıkması ve bazı yaralıların durumlarının ağır olması nedeniyle, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Bölgedeki en yoksul ülkelerden biri olan Kamboçya'da sağlık sisteminin az gelişmiş olduğu biliniyor.
BAŞBAKANDAN ÖZÜR
Kamboçya Başbakanı Hun Sen, izdihamın, ülkede Kızıl Kmerlerin yönetiminden sonra yaşanan en büyük trajedi olduğunu söyledi. Soruşturma emri veren Hun, faciadan dolayı özür dileyerek, "Kızıl Kmerler'in komünist yönetiminden sonra ülkesini vuran en büyük trajedi" dedi. Başbakan Hun ayrıca, perşembe gününü ulusal yas günü ilan etti. Devlet televizyonu, izdihamın, üç gün süren Su Festivali'nin son gününde, başkent Phnom Penh'i kutlamaların olduğu Mekong Nehri üzerindeki Diamond (Elmas) Adası'na bağlayan köprüde çıktığını duyurmuştu. İddiaya göre, köprüde bazı kişileri elektrik çarpmış, binlerce kişide paniğe kapılmıştı. Televizyon, ölenlerden çoğunun ezilerek ve boğularak hayatını kaybettiği ve ölenlerin üçte ikisinin de kadın olduğu bildirmişti.
FESTİVALİN DOĞUŞU
Mekong Nehri, yağmur mevsiminde taşıdığı bol suyla, Tonle Sap Nehri üzerinden ülkenin ortasındaki Tonle Sap Gölü'ne doğru akarken, kuru mevsimde Mekong'un suları azaldığında akıntı yön değiştiriyor. Nehrin ters akmaya başladığı gün, Kamboçya'da Su Festivali (Bon Om Touk) düzenleniyor. Kutlamaların en büyüğü ise 1.2 milyon nüfuslu başkent Phnom Penh'de yapılıyor. Kayık yarışı, konserler ve havai fişek gösterilerinin yapıldığı kutlamalar sırasında kentin nüfusu iki kat artıyor.
Son 5 yılın en büyük izdihamları
Ocak 2005: Hindistan'ın Maharashtra eyaletinde yaklaşık 300 Hindu hacı, tapınağa girerken yaşamını yitirdi.
Ağustos 2005: Irak'ın başkenti Bağdat'ta en az bin Şii hacı, muhtemel canlı bomba paniği yüzünden hayatını kaybetti.
Ocak 2006: Suudi Arabistan'da Hac ziyareti sırasında en az 364 hacı Mina'da yaşamını yitirdi.
Eylül 2008: Hindistan'da Jodhpur kentindeki Hindu tapınağında en az 220 kişi öldü.