Libya'da geçen ay başkent Trablus'u ele geçirdikten sonra büyük bir avantaj sağlayan muhalifler, firari lider Muammer Kaddafi birliklerinin elinde kalan son kaleleri ele geçirmek için operasyonlarını sürdürüyor. Kaddafi'nin kaleleri Beni Velid, Sirte ve Sebha'yı kuşatmaya çalışan muhaliflere NATO da tıpkı Trablus'ta olduğu gibi havadan destek sağlıyor. Çatışmaların yaşandığı bölgelerden sağlıklı haberler gelmezken Kaddafi'nin sözcüsü Musa İbrahim, Reuters ajansına Sirte'yi hedef alan son NATO bombardımanında 354 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı, son 17 günde düzenlenen saldırılarda ise 2 bin kişinin öldüğü bilgisini verdi. 89 kişinin halen kayıp olduğunu ve 700 kişinin de yaralandığını belirten sözcü, NATO uçaklarının önceki gece Sirte'de bir oteli ve evlerin bulunduğu bölgeyi 30 roketle vurduğunu söyledi.
'İDDİALARDAN HABERDARIZ'
İbrahim daha önceki açıklamalarında olduğu gibi Kaddafi'nin h la Libya'da olduğunu, savaşı yönettiğini ve savaşı kazanacak kadar mühimmatlarının olduğunu söyledi. Brüksel'den iddialar hakkında konuşan NATO sözcüsü Albay Roland Lavoie, "Bu tarz iddialar ilk kez ortaya atılmıyor. Genellikle, bunlar asılsız ya da ikna edici değil. Konuşulanların farkındayız" demekle yetindi. NATO ayrıca Sirte'deki hedefleri vurmaya devam ediyor. Sirte'ye girmekte zorlanan muhalifler dün de kentin 5 km güneyinde yeniden saldırı için hazırlıklar yaptı. Kentte ise sokak sokak çatışmalar sürüyor. Bu arada muhalifler, Beni Velid'den de çekilmek zorunda kaldı. Muhalifler kente ilk girdiklerinde terk edilmiş binalar buldu ve erken zafer ilan etti. Ancak daha sonra çatılara gizlenmiş keskin nişancılar ve ağır roket saldırıları nedeniyle geri çekildiler. Muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi de bu başarısızlığını sorgulamaya başladı. Muhalifler, başarısızlığı aralarındaki 'hain'lere, koordinasyon ve disiplin eksikliğine bağlıyor. Muhalif askerler dün yeniden organize olup saldırıya hazırlanırken Trablus'tan bin savaşçının daha katıldığı Kaddafi karşıtlarının ise karşı bir operasyon için hazırlıklar yaptığı öğrenildi. Firari lider Kaddafi ve yanında olduğu bilinen iki oğlunun nerede saklandıkları ise bilinmiyor.
BM, ambargoları resmen kaldırdı
BİRLEŞMİŞ Milletler Genel Kurulu, Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) hükümetini resmen tanıyarak daha önce alınan ambargo karalarını kaldırıldı. 193 devletin bulunduğu BM Genel Kurulu'nda çoğu Latin Amerika ülkesi olmak üzere 17 ret oyu çıktı, 15 ülke çekimser kaldı. BM Genel Kurulu'ndaki ikinci Libya oylamasında da ülkeye yönelik yaptırımlar kaldırıldı ve UGK'nın silah ithal etmesi BM kararına bağlandı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Libya'nın petrol sanayii de yaptırımların kaldırılmasıyla serbest bırakılmış oldu, ticaretin yolu açıldı. BM, Libya'da yeni daimi temsilcilik kurarak UGK hükümetine destekte bulunacak.