Rusya-Ukrayna savaşı gündemi ile toplanan NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi bugün Brüksel'de başladı. Liderler basına kapalı gerçekleştirdikleri toplantı sonrası ortak bir bildiri yayınladı.
Yayınlanan ortak bildiride, "Çin de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı'nda yer alan egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları delmesine yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz. Çinli yetkililerinin son zamanlarda yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz ve Çin'i, Kremlin'in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış söylemlerini büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmaya davet ediyoruz" ifadeleri yer aldı.
NATO GENEL SEKRETERİ:RUSYA EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BEDELLER ÖDEYECEK
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirve sonrası yaptığı açıklamada, "Ukrayna halkı işgale büyük bir cesaretle direniyor. Özgürlükleri için savaşıyorlar. Biz de onlarla birlikte duruyoruz. Zelenski tutkulu bir mesaj gönderdi, NATO müttefiklerine verdikleri destek için teşekkür etti, daha fazla destek istedi. Rusya'ya emsali görülmemiş bir bedel ödetmeyi sürdüreceğiz." dedi ve sözlerine şöyle devam etti;
4 MUHABERE GÜCÜ DAHA KONUŞLANDIRILACAK
"4 muharebe gücü daha konuşlandıracağız. Avrupalı müttefiklerimiz ve Kanadalılar da çabalarını arttırdı. Buna eşi benzeri görülmemiş 5 uçak gemisi grubu da dahil. Karada çok daha fazla askerimiz olacak ittifakın Doğu kanadında. Yüksek hazırlıkta tutacağız bunları. Havada ise daha fazla jet kullanacağız. Denizde ise uçak gemisi gruplarımız olacak. Ciddi sayıda savaş gemimiz olacak. Siber güvenliğimizi de kuvvetlendireceğiz. Bugün müttefik liderler Ukrayna'ya daha fazla destek vermeyi de kabul etti.
Müttefikler Ukrayna'ya ciddi askeri teçhizat sağlıyor. Ekonomik ve insani yardım da vereceğiz. Bu savaşın daha da büyümesini engellemek zorundayız. Bu daha ölümcül ve yıkıcı sonuçlara yol açar. Müttefikler diğer risk altındaki ortaklara desteğimizi arttırmada da mutabık kaldık.
LİDERLERDEN ÇİN'E ÇAĞRI
Pekin'in bu krizdeki rolüne değindik. Liderler Çin'e, Rusya'nın savaşını desteklememesi için çağrı yaptı. Pekin, hatırı sayılır nüfuzunu iyiye kullanmalı. İttifak ayrıca Belarus'a işgal ortaklığını sonlandırma çağrısı yaptı.
İşgalin başlangıcından bu yana bir ay oldu. Ne yazık ki güvenlik ücretsiz değil, daha fazlasını yapmak daha fazlasına mal olacak. Burada NATO'nun caydırıcılık kapasitelerini uzun vadede yeniden ayarlıyoruz dedik. 4 yeni muharebe grubu kuracağımızı duyurduk. Uzun vadeli bir plan. Başkan Putin'in işgali güvenliğimizi uzun vadeli olarak değiştirdi. Artık yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Eller tutulabilir haberler gördük sivillere yönelik askeri saldırılar olduğuna dair.
Çin'e mesajımız şu; dünyanın geri kalanına katılmalı ve bu vahşi savaşı kınamalı. Bugün birçok farklı konuyu ele aldık. Mesajımız şu: Birlikte durmalıyız ve Ukrayna'ya destek vermeliyiz. Bu savaşın tam teşekküllü bir savaş haline gelmemesi gerekiyor.
KİMYASAL SİLAH KULLANIMI SAVAŞIN DOĞASINI DEĞİŞTİRİR
Müttefikler sahaya, Ukrayna'ya asker gönderilmeyeceğini söyledi. Endişeleniyoruz. Rusya'nın Ukrayna'da bahane yaratmaya çalıştığını görüyoruz. Bunun başkalarını suçlama yolu olduğunu biliyoruz. Burada Ukrayna'ya, NATO müttefiklerine iddialar asılsızdır. Kimyasal silah kullanımı savaşın doğasını değiştirir. Büyük çaplı etkileri olur, çok da tehlikeli olur. Ukrayna halkını etkiler, NATO üyesi ülkelerin halklarını da tehdit edebilir. Rusya'nın daha önce kimyasal maddeler kullandığını biliyoruz. Bu savaşın derhal bitirilmesinin önemini de gösteriyor.
NATO KİMYASAL SAVUMA UNSURLARINI DEVREYE SOKTU
Müttefikler teçhizat verme konusunda da mutabık kaldı. Burada tespit için teçhizatlar var. Tıbbi destek ve korunmak için de var. Risk yönetimi gibi konularda da eğitimler vereceğiz. Üst düzey yetkilimiz, NATO'nun kimyasal savunma unsurlarını devreye soktu.
Zelenski'yi hepimiz dikkatlice dinledik. Duygu dolu mesajını dinledik. NATO müttefikleri ciddi bir destek veriyor. Silah, uçakları düşürmelerine yarayan sistemler veriyoruz buna İHA'lar, SİHA'lar da dahil. Müttefikler elinden geleni yapıyor. Bizim bir yükümlülüğümüz var. Bu çatışmanın tam teşekküllü bir savaşa dönmesini önlememiz lazım. Bu yüzden dürüst olmalıyız bu konuda. Zaten teçhizat teslim ediyoruz, bu bir cevap aslında. Zaten bu sayede Rusya işgaline karşı direniyorlar."
Barış güçleri Ukrayna'ya gönderilecek mi?
Mesajımız ortak çalışmamızın gerektiği. Bu çatışmanın tam anlamıyla bir savaşa dönüşmemesini istiyoruz. Müttefiklerimiz Ukrayna savaşına asker sürmeyecek. Bunu yapmak tam anlamıyla bir Rusya savaşı demek olur.
Çatışmanın Avrupa'da bir savaşa, NATO ve Rusya savaşına dönmesini engellememiz lazım