Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel Fırtınası'nın 10 Eylül'de büyük bir yıkıma yol açtığı Libya'da bilanço giderek ağırlaşıyor. Ülkenin doğusundaki Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerindeki sel felaketlerinin ardından arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti, sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin kayıp olduğunu açıklamıştı.
Kayıplara ulaşmak için çalışmalarını sürdüren ekipler Derne kentinde enkaz altından 510 kişiyi kurtardı.
Dünya Meteoroloji Örgütü, Libya'daki sel felaketinin neden olduğu can kayıplarının birçoğunun gelişmiş erken uyarı sistemleriyle önlenebileceğini bildirdi.
Yapılan yorumlarda Batı'nın izlediği politikalar nedeniyle Libya'da yıllardır istikrarsızlığın olduğuna dikkat çekiliyor.
İki barajın çöktüğü Derne kentinin belediye başkanı, sel felaketinde toplamda 20 bine yakın insanın ölmüş olabileceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağanak yağışlardan 1.8 milyona yakın insanın etkilendiği tahmin ediliyor.
BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü, selin vurduğu bölgelerde en az 34 bin kişinin evsiz kaldığını duyurdu.
HASTALIK TEHLİKESİ UYARISI
BM, Libya'da kirli sudan kaynaklanan hastalık tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti, köprü ve yolların çoğunun çökmesi nedeniyle bazı bölgelere ulaşımda zorluk yaşandığını belirtti.
TÜRKİYE YARALARI SARIYOR
Kardeş ülke Libya'nın yardımına koşan ilk ülke olan Türkiye'nin desteği sürüyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), bölgeye temiz içme suyu ve enerji veren gıdalardan oluşan 5 bin kumanya gönderdi.
Türkiye Diyanet Vakfı, Fas ve Libya'da meydana gelen afetlerden etkilenenler için yardım kampanyası başlattıklarını bildirdi.
Türk Kızılay temsilcisi, Derne'yi deprem yaşamış bir kente benzetti. BBC'ye konuşan İbrahim Özer, "Seller, orman yangınları ve depremler de dahil olmak üzere pek çok felaket gördüm ama bu seferki oldukça farklı" dedi.