Şili'de iki ayı aşkın süredir yerin yaklaşık 700 metre altında mahsur kalan 33 madencinin yeryüzüne çıkarılması çalışmalarda son noktaya gelindi.
Madencilerin Anka Kuşu adı verilen özel çelik kapsülle, 20 dakika boyunca 70 santimetre çapındaki tünelde tek başlarına yapacağı yaklaşık 700 metrelik "ultra-klostrofobik yolculuk ne kadar riskli" sorusu gündeme geldi.
Kurtarma operasyonu ve sonrasında yaşanacaklara ilişkin detaylar ise şöyle:
"Madenciler yukarı çıkarılmadan önce bir doktor ve sağlık görevlisi aşağı inerek, kurtuluştan önceki son muayenelerini yapacak. Madenciler hali hazırda birçok testten geçirildi. Anka Kuşu adı verilen kapsüle sığmaları için de belli bir saatten sonra tamamen sıvı ve proteinden oluşan bir diyete başlayacaklar. Anka Kuşunda madencilerin yeryüzü ile video ve radyo bağlantısı olacak. Bütün madencilerin yeryüzüne çıkarılmasının 48 saat sürmesi bekleniyor. En büyük endişe tüneldeki keskin virajlar. Bu kıvrımlar nedeniyle kurtarma operasyonu henüz başlamış değil.
EN SON ÇIKAN REKORLAR KİTABINA GİRECEK
Madencilerin yeryüzüne çıkış sırası listesi hazır ancak gizli tutuluyor. Madenciler üç ayrı gruba ayrıldı. Psikolojik ve fiziksel olarak en hazır olanlar ilk önce çıkarılacak. Bunun sebebi de aşağıda bir sorun olduğunda kurtarmaya yardım için bu madencilerin geri gönderilecek olması. İkinci olarak pesikolojik ve fiziksel olarak en yetersiz durumda olanlar çıkarılacak. Sonra da geri kalan grup. Şili Sağlık Bakanı, madencilerin en son çıkacak olma konusunda vefalı şekilde kendilerini yazdırmaya çalıştıklarını söyledi. Birçok kişi ise, dışarıda kendisini karısının yanı sıra sevgilisi de geldiği ve özel hayatı deşifre olduğu için medyanın gözdesi haline gelen Johnny Barrios adlı işçinin çıkmak istemeyebileceği şakası yapıyor."
Washington Post gazetesinin haberine göre sona kalmanın bir örtülü sebebi daha var. En son çıkacak kişi, göçük altında en uzun süre kalan insan olarak Guinness Rekorlar kitabına girecek. Bu birçoklarına göre bir daha kırılması imkansız bir rekor olacak.
ANKA KUŞU İLE YOLCULUKTAKİ EN BÜYÜK TEHLİKE
20 dakika içinde 700 metre yükselme şiddetli yüksek tansiyona, kan basıncının düşmesine ya da kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Bunun için kapsüle binmeden önce madenciler aspirin alacak ve özel bir çorap ve korse giyecekler. Ancak umuda 700 metrelik yolculukta en büyük tehlike panik atak. İki ayı aşkın zamandır ilk kez tek başlarına bulunacaklar. Ancak buna rağmen kurtarma ekipleri madencilerin, korku ve telaş yerine heyecanlı olduklarını belirtiyor. Ancak ilk çıkarılacak kişinin telaş yaşaması bekleniyor.
ÖZEL KARARTILMIŞ HASTANELERDE TUTULACAKLAR
İşçiler, kurtarma rampasının yanındaki sağlık merkezinde 2 saat muayeneden geçirilecekler. Bu sırada eğer sağlık durumlarının uygun olduğuna karar verilirse ailelerini de görebilecekler. Ardından helikopterle en yakın şehirde hazırlanmış bölge hastanesine nakledilecekler. Burada 2 gün boyunca ruhsal ve fiziksel sağlıkları müşahade altında tutulacak. Yeryüzüne çıkarken kendilerine özel bir güneş gözlüğü takılacak. Müşahade altına alıncakları sağlık merkezinde odalar ve koridorlar da tamamen karartırlmış durumda.
ŞÖHRETLERİNDEN GELECEK TÜM PARAYI EŞİT PAYLAŞACAKLAR
Madencileri yeryüzünde bir medya ordusu bekliyor. Dünyanın her köşesinden gelmiş yüzlerce gazeteci kurtarma bölgesine kamp kurmuş durumda. Dünyanın birçok büyük televizyon kuruluşu kurtarma operasyonu canlı yayınlayacak. Akrabalarının verdikleri bilgiye göre 33 madenci, medya, televizyon ve sinemadan hikayelerinden kazanılacak bütün paraları eşit şekilde paylaşma konusunda anlaşma imzaladılar. Böylece bir daha madencilik yapmalarına gerek bırakmayacak kadar para kazanmayı umuyorlar. Şu ana kadar bütün röportaj taleplerini reddettiler. Hikaylerini topluca yazacakları bir ortak kitapla dünyayla paylaşacaklar. Nature dergisinden Adam Mann, 33 madenciyi de küresel şöhrete sahip bir hayatın beklediğini yazdı. Bu belki de kazadan önceki hayatlarına uyum sağlamaktan da zor olabilir.
ÖLDÜ SANILDIKLARI İLK 17 GÜN YAŞADIKLARINI ANLATMAMAK İÇİN YEMİN ETTİLER
Madenciler aşağıdaki hayatlarını anlatırken bir konuda konuşmama yemini ettiler. Kendilerine, yeryüzüne sağ olduklarını bildirdikleri ilk arama sondaj borusunun ulaşmasından önce öldükleri zannedilen ilk 17 gün yaşadıkları hakkında konuşmama kararı aldılar. Bir madencinin karısı, "bu konuda sessiz kalma yemini ettiler" dedi.
Madencilik Bakanı Laurence Golborne, 33 madencinin açılan tünelden yeryüzüne çıkarılmasına geceyarısı (TSİ 06.00) başlanacağını söyledi.