Azerbaycan ordusunun Karabağ'da Ermeni işgaline tamamen son vermesiyle bölgede kartlar yeniden şekilleniyor. Dünyanın gözü şimdi Zengezur koridoruna kilitlenmiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Stratejik bir konu ve muhakkak tamamlanmalı" dediği koridorun hayata geçirilmesi Batı'da endişelere neden oldu. ABD'li Forbes dergisi, koridorun kıtalararası dengeleri değiştirme potansiyeline sahip olduğunu yazdı.
'TÜRKÇÜLÜK' VURGUSU
Forbes dergisindeki "Ermenistan-Azerbaycan çatışması İran, Türkiye, Rusya ve Çin'deki güç dengelerini değiştirebilir" başlıklı analizde Karabağ'da yaşanan gelişmelerin küresel güç dengesi açısından geniş sonuçları olabileceği vurgulandı. "Türkiye ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak olan Zengezur koridoru, Türkçülüğün hem kültürel hem de kimlik boyutunda yeniden dirilmesine yol açacak" ifadelerine yer veren Forbes, C5 ülkeleri Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın altın, gaz, petrol ve benzeri hammaddeleri satmak şu anda Rusya, Çin ve İran'a muhtaç olduğuna dikkat çeken dergi, Azerbaycan ve Türkiye'nin tabloya dahil olması ile ablukanın kırılacağını ve Türk ülkeleri arasında bölgesel süper güçlerden uzak doğrudan bir otoyol oluşacağını yazdı.
İŞGAL REJİMİ TARİH OLDU
İlk önce 2020'deki zafer, ardından 19 Eylül'deki terör operasyonu sonrasında Karabağ'daki işgal rejimi sonlandırıldı. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde işgal rejimi kuran sözde Ermeni yönetimi kendini feshettiğini duyurdu. İşgal rejiminin sözde yöneticisi Samvel Şahramanyan, bölgedeki mevcut zorlu siyasi ve askeri duruma bağlı olarak bir kararname imzaladığını bildirdi. Kararnamede, "1 Ocak 2024 tarihine kadar kendi bakanlıklarına bağlı tüm devlet kurum ve kuruluşları feshedilir ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin (Artsakh) varlığı sona erer" ifadesi yer aldı. Kararnamede, bölgedeki Ermenilerin Azerbaycan Cumhuriyeti'nin sunduğu yeniden entegrasyon koşullarına uygun olarak Karabağ'da kalma veya ayrılma konusunda bağımsız ve bireysel karar vereceği kaydedildi. Ermeniler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla, uluslararası hukuka göre Azerbaycan'ın sayılan Karabağ'ı katliamlar yaparak işgal etti. 10 Aralık 1991'de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı referandum sonucu gerekçe gösterilerek, 6 Ocak 1992'de de sözde bağımsızlık ilan edilmişti.