Başbakan Al Sani, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve bazı Arap ülkelerinin Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde Suriye konusunu görüşmek üzere bugün yapacağı toplantı öncesi Katar televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.
Katar'ın Esad rejimi konusundaki tavrının net olduğunu vurgulayan Al Sani, "Esad ile normalleşmeye dair söylenen her şey sadece spekülasyon ve masada hiçbir şey yok." ifadelerine yer verdi.
Al Sani, Suriye'de gerçek bir siyasi çözüm olmadan Katar'ın normalleşme tutumunda bir değişiklik olmayacağını ve bu konuda adım atmayacağını belirterek, "Suriye'nin Arap Birliğindeki üyeliğini askıya alma gerekçeleri hâlâ geçerli." dedi.
Arap Birliği, Suriye'deki iç savaş nedeniyle 12 Kasım 201'de Esad rejiminin Birliğe üyeliğini askıya almıştı.
ARAP ÜLKELERİ SURİYE'DE ESAD REJİMİ İLE NORMALLEŞME YOLUNDA İLERLİYOR
Yaklaşık 12 yıl aranın ardından Suriye'deki Beşar Esad rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mıkdad, 12 Nisan'da Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek, Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüşmüştü.
İkili, konsolosluk hizmetleri ve uçuşların yeniden başlatılmasına yönelik adımlar da dahil olmak üzere birçok konuyu görüşmüştü. Görüşmelerde ayrıca Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden dahil edilme çalışmaları olmuştu.
Mıkdad'ın ziyareti, Suriye'de ayaklanmaların başladığı 2011'den bu yana Esad rejiminin Dışişleri Bakanlığı tarafından Suudi Arabistan'a gerçekleşen ilk ziyaret olmuştu.
Basında yer alan haberlere göre de Suudi Arabistan'ın Esad'ı 19 Mayıs'ta Riyad'ın ev sahipliğinde yapılacak Arap Birliği zirvesine davet etmeyi planladığı iddia edildi.
Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de Eylül 2022'de 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki temasları kapsamında Esad rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya gelerek ikili ilişkileri görüşmüştü.
Mısır'ın da Esad rejimi ile son dönemde ciddi bir diplomatik atılım süreci geçiriyor. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, 27 Şubat'ta Şam'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti.