Katalonya Özerk Yönetimi, merkezi hükümetin karşı çıkmasına rağmen İspanya'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olma sürecini parlamentoda yapılan oylama ile başlattı.
Katalonya Parlamentosu, tartışmalı bağımsızlık süreci ile ilgili tasarıyı, 71'e karşı 63 oyla kabul etti. Katalonya'nın 18 ay içinde bağımsız olmasının öngörüldüğü metinde, tam bağımsızlığı güvence altına alabilmek için 30 gün içinde ayrı bir sosyal güvenlik ve hazine sistemi kurulması isteniyor.
Tasarı, 27 Eylül'de yapılan seçimlerden birinci parti olarak çıkan Junts pel Si (Evet için Birlik) ittifakı ve hükümet kurma görüşmeleri yaptığı Halk Birliği Koalisyonu (CUP) tarafından sunuldu.
Junts pel Si milletvekili Raül Romeva, konuşmasında bağımsız bir Katalonya Cumhuriyeti'ni kuracak süreci başlattıklarını belirterek, "Milyonlarca insan yıllardır bu günü bekliyor ve yaklaşık iki milyon kişi bağımsız bir devlet için oy kullandı. Bu süreç artık durdurulamaz. Bugün değilse yarın, biz değilsek başkaları bu ülkeyi bağımsız yapacak" dedi.
CUP milletvekili Anna Gabriel de, "eşitsizlikleri sona erdirecek, Katalan Cumhuriyeti'ne doğru ilk adımı" bugün attıklarını kaydetti.
Bağımsızlık karşıtı siyasi partiler ise deklarasyonu sert dille eleştirdi.
İspanya'da iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) Katalonya'daki kolu PPC'nin lideri Garcia Albiol, bağımsızlığın çözüm değil bir sorun olduğunu savundu. Buna müsade etmeyeceklerini söyleyen Albiol, "Bağımsızlık girişimleriyle İspanya ile tren çarpışması yapmıyorsunuz, intihar ediyorsunuz. Gayri meşru ve yasa dışı kararlara rağmen tüm Katalanlar ve İspanyollar emin olsunlar ki, Katalonya'yı İspanya'dan ayırmayı asla başaramayacaklar" diye konuştu.
Katalonya'da 2. büyük siyasi parti olan "Ciudadanos"un bu bölgedeki lideri Ines Arrimadas ise bağımsızlık sürecinin başlatılmasının "delilik" olduğunu savundu.
Katalonya'daki bağımsızlık sürecinin Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla en çok 3 gün sürmesi öngörülüyor.
İspanyol hükümeti, bugün kabul edilen deklarasyonun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne hemen başvuracağını önceden duyurmuştu. İspanyol hükümetinin yasal girişimleri başlatması ve perşembe günü toplanması beklenen Anayasa Mahkemesi'nin de itirazı kabul ederek süreci durdurması bekleniyor.
Anayasa Mahkemesi, 2010 yılında Katalonya'nın yeni özerklik statüsünü iptal etmiş, bunun ardından başlayan bağımsızlık yanlısı girişimler Anayasa Mahkemesi'nin iptallerine takılmıştı.
Öte yandan Katalonya'da Artur Mas başkanlığındaki hükümetin güven oyu alması için meclisteki oturumlar bu akşam başlayacak. Bağımsızlık deklarasyonunda "Junts pel Si" ile ortak hareket eden CUP, şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda Artur Mas'ın Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı olmasına destek vermeyeceğini duyurdu. CUP'un son anda ikna edilememesi halinde Katalonya Özerk Yönetimi'nde hükümet kurulamayacak.