Geçen Pazartesi günü İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı operasyon ve gelişmeler konusunda dün toplanan İsrail bakanlar kurulu toplantısında İşçi Partisi'nden Sosyal Güvenlik Bakanı Yitzak Herzog, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırma zamanının geldiğini söyledi. Sosyal Güvenlik Bakanı Herzog, İsrail'in Gazze yardım filosuna yönelik tavrından dolayı dünya çapında yükselen eleştirilere duyarsız kalamayacağını, bundan sonra hem ablukayı kaldırmaları, hem de Gazze'ye silah kaçakçılığını önleme yollarını bulmaları gerektiğini belirtti. Herzog, "Gazze halkının yaşamını kolaylaştırmak, ablukayı kaldırmak için yaratıcı, doğru çözümler bulmaya çalışmalıyız" dedi. Aynı toplantıda Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nden Maliye Bakanı Yuval Steinitz ise Türkiye'yle kötüleşen ilişkilere atıfta bulunarak, "Durumu büyük bir endişeyle takip ediyorum" dedi. Dışişleri Bakanı Avignor Lieberman ise bir söyleşide, "Türkler Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden tesis etmek ve laik mirası tümüyle gömmek istiyorlar" dedi ve ilişkilerde yaşanan krizin Türkiye'deki "iç sürecin" bir sonucu olduğunu söyledi.
YENİ ZELANDALI BAŞKAN
Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail'in saldırısıyla ilgili soruşturmayı yapacak olan 5 kişilik uluslararası komisyonun başına Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer'ın getirilmesini önerdi. Soruşturmada Türkiye, İsrail ve ABD'den temsilcilerinde olacağı belirtildi. İsrail'in ABD Büyükelçisi Michael Oren dün ülkesinin uluslararası komisyonu hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini söyledi.
İsrail Dışişleri: Özür dilemeyiz
İsmini
vermek istemeyen bir İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Mavi Marmara'ya saldırı nedeniyle Türkiye'nin istediği özürün dilenmeyeceğini diplomatik bağların kesilmesinin ise an meselesi olduğunu iddia etti. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise Türkiye ile yaşanan krizin, Türkiye'deki "iç sürecin sonucu" olduğunu öne sürdü. Öte yandan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Washington'da biraraya geleceğini ve ancak saldırı nedeniyle fikrini değiştirdiğini söyledi. İsrail Başbakanlığı ise "böyle bir randevu yok" açıklaması yaptı.
Gazzeli bebeğe Erdoğan adı
İsrail'in
ablukası altındaki Gazze'de doğan bir erkek bebeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adı verildi. Gazze nüfus müdürlüğünden yapılan açıklamada, Han Yunus kasabasında dün dünyaya gelen bebeğe, babası tarafından Recep Tayyip Erdoğan adı verildiği belirtildi. Salih Ebu Şamala, üçüncü çocuğu olan erkek bebeğe, "Gazze'ye yönelik haksız kuşatmanın kaldırılması çağrısı yapan tek lider olması" nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan ismini verdiğini söyledi.
Dünya, Gazze için sokağa döküldü
Mavi
Marmara insani yardım gemisine yapılan baskınına karşı protestolar giderek yaygınlaşıyor. İsrail'in başkenti Tel Aviv, Paris, Beyrut, Barselona ve Endonezya'nın Solo kentinde dün binlerce kişi sokağa döküldü. Tel Aviv'de Hadaş ve Meretz partileri, Şimdi Barış, Guş Şalom, İsrail'de İnsan Hakları için Doktorlar da dahil olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinden binlerce İsrailli ve Arap muhalif birlikte yürüdü. Öte yandan İsrail'in güneyinde Birüssebi kentindeki, Birinci Dünya Savaşı sırasında ölen Türk askerleri anıtı geçen haftadan sonra yeniden saldırıya uğradı.
İsrail, Rachel Corrie yolcularını sınır dışı etti
İsrailli
deniz komandolarının cumartesi günü çıkarma yaptığı İrlanda bandıralı Rachel Corrie isimli gemideki 7 barış gönüllüsü İsrail'den sınırdışı edildi. Aralarında Mohd Nizar Zakaria isimli milletvekili, iki TV3 televizyon kanalı muhabiri ve üç Perdana Barış Örgütü'nün da bulunduğu 6 Malezyalı ile bir Kübalının Ürdün üzerinden sınırdışı edildiği açıklandı. Malezya eski Başbakanı Mahathir Mohamad'nın başkanlığını yaptığı Perdana'nın sınırdışı edilen üyesi Mattias Chang, "Gazze'deki ablukayı kırmak için yeni bir yardım misyonu göndereceğiz" diye konuştu. İsrail askerleri gemideki toplam 19 kişi tutuklanarak Tel Aviv yakınlarındaki Holon göçmen merkezine gönderilmişti. Gemide tutuklanan diğer 12 kişinin de dün akşam geç saatlerde sınırdışı edilmesi bekleniyordu.