Uluslararası kamuoyunda, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin istifa etmesi koşuluyla ülkede kalmasına izin verilebileceği kanaati oluşuyor. 4 aydır devam eden NATO bombardımanına rağmen devrilmeyen Kaddafi'nin ülkede kalabileceği önerisini en son dile getiren kişi İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague oldu. Geçen hafta ilk kez Fransa'dan gelen aynı öneri ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklenmişti. Dün de İngiltere'nin desteğini alan öneri aynı zamanda Bingazi merkezli Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil tarafından da kabul gördü.
SÜRGÜN ŞARTI KALKTI
Kaddafi'yi devirmek isteyen koalisyon güçleri ateşkes için Kaddafi'nin ülkeden ayrılmasını şart koşuyordu. Kaddafi ve aile üyelerinin rejim karşıtı sivillere karşı gerçekleştirdiği suçlar yüzünden yurt dışına sürgün edilmesi durumunda yargılanma riski olması ateşkes görüşmelerini engelliyordu. Kaddafi'ye karşı düzenlenen hava operasyonunda lider rol üstlenen İngiltere ve Fransa'nın bu yönde görüş bildirmeleri ve "Kaddafi'nin kaderine Libyalıların karar vermesi gerektiği" açıklamaları, Kaddafi'nin Lahey merkezli Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesi'nde insanlık suçlarından yargılanmamasının istifa karşılığında bir pazarlık noktası olabileceğini gösteriyor. Hague, "Ne olursa olsun Kaddafi'nin istifa etmesi gerekiyor. Bir daha Libyalıların hayatlarını tehdit etmesine izin verilmemeli. İdeal olarak Kaddafi'nin Libya'yı terk etmesi en iyi çözüm olur ancak nihayetinde Kaddafi'nin geleceğini Libyalılar belirlemeli" dedi. 15 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleşen Libya Zirvesi'nde koalisyon güçleri Kaddafi'nin ateşkesi kabul edip istifa edeceği ana kadar hava operasyonunu devam ettirme kararı almıştı.
İLAÇ, GIDA VE YAKIT DEPOLARI HEDEFTE
4 aydır devam eden NATO bombardımanı sırasında savaş uçakları askeri hedefler dışında Trablus'taki ilaç, gıda ve yakıt depolarını da hedef alarak Libya lideri Muammer Kaddafi'nin desteğini eritmeye çalışıyor.
TRABLUS GIDA SIKINTISI ÇEKİYOR
BM bilirkişi raporu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin kontrolündeki bölgelerde yakıt, ilaç, gıda ve nakit sıkıntısı olduğunu ortaya koydu. BM'den yapılan açıklamada, bilirkişi heyetinin bir haftalık incelemelerinin neticesinde, yakıt sıkıntısı, gıda fiyatlarında artış, sağlık sisteminde zorluklar ve nakit sıkışıklığı tespit edildiği belirtildi. BM İnsani Koordinatörü Laurence Hart, heyetin Libya'nın başkenti Trablus'ta normalleşme yönünde izlenimler edindiğini, ancak halkın acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu gösteren hassasiyetler saptandığını söyledi. Yakıt krizinin de önemli bir sorun olarak ortaya çıktığı belirtilirken, Libyalı uzmanların erzakın iki hafta içinde bitebileceği iddiasında bulunduğu kaydedildi.