Avusturya'nın başkenti Viyana'da 14 Kasım'da, 17 ülkenin katılımıyla düzenlenen Suriye toplantısında rejimle muhalifler arasında müzakere süreci başlatılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. Mutabakat, ilk 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulmasını, yeni anayasa hazırlanmasını ve 18 ay içinde de seçimlerin yapılmasını öngörüyor. Beşar Esad'ın gideceği, kapsayıcı ve herkesi içine alacak bir hükümetin kurulması amacıyla Suriye rejimi ve muhalefetini bir araya getirecek toplantılara kimlerin katılacağının kararlaştırılması için çalışmalar sürerken, SABAH'ın edindiği bilgilere göre süreç şu şekilde işleyecek:
OCAK SONU BAŞLAYACAK: Viyana sürecinin uygulanmaya konması 1 Ocak'ta değil, 24 Ocak'ta başlayacak. Çünkü hem rejim hem muhalefet tarafından görüşmelere katılacak heyetlerin belirlenmesi süreci devam ediyor. 'Aracı görüşmeleri' olarak da adlandırılan süreçte kilit nokta bu heyetlerin doğru seçilmesi. Ankara, görüşmelerde rejim tarafından 'uzlaşmacı' figürlerin bulunması gerektiğinin 'özellikle' altını çizdi.
MUHALİF LİDER ÖLDÜRÜLDÜ
PYD'NİN TEMSİL EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL: Muhalefet tarafında terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD'nin olması söz konusu değil. Bu konuda katılımcı ülkeler arasında uzlaşma bulunuyor. PYD'nin bir taraftan Esad'dan silah alması ve bir yandan da bu silahlarla muhaliflerle çatışması, muhaliflerin heyetinde PYD'nin temsil edilmesinin ve Suriye'nin geleceğinde söz hakkına sahip olabilmesinin mümkün olmadığını gösteriyor.
70 BİN MUHALİF VAR: Muhalefetin heyetteki temsilcilerinin mümkün olduğunca kapsayıcı olması için çalışılıyor. Ankara, 'Sahada 70 bin 'Suriyeli' muhalif var. Ateşkesin sağlanması için bunların büyük bir çoğunluğunun temsil ediliyor olması önemli. Aksi takdirde ateşkesin sağlanması pamuk ipliğine bağlı olur' tezini paylaştı.
RUSYA TIKANMAYA NEDEN OLUR: Katılımcı ülkelerin 'Rusya'nın Suriye'ye müdahil olmaya devam etmesi, sürecin tıkanmasına sebep olur ve negatif etkiler' değerlendirmesini yaptığı da öğrenildi. Suriye'de 50'ye yakın kaybı olan Rusya'nın, Humus'un batısında yeni bir askeri üs kurma hazırlığında olduğu belirtiliyor. Buraya 50'ye yakın uçak konuşlandırmayı planlayan Rusya, Suriye'deki operasyonları için günde 10 milyon dolar harcıyor. Rusya'nın Suriye'deki bu faaliyetlerinin çatışma ortamının durması ve ateşkesin sağlanması açısından 'endişe verici' olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Bu arada BM, Suriye'de rejim ve muhalifleri Cenevre'de müzakere masasında buluşturmak için 25 Ocak tarihinin hedeflendiğini bildirdi.