Mısırlı uzmanlar, İsrail'in Golan Tepeleri'nin güney kesiminde petrol sondajına başlamasını, uluslararası hukuk kurallarını ihlal olarak değerlendiriyor.
İsrail medyasında, İsrail'in Golan Tepeleri'nde geçen hafta petrol arama çalışmalarına başlaması yönünde haberlerin yer almasının ardından uzmanlar, söz konusu durum karşısında Suriye'nin tazminat isteme hakkına sahip olduğunu dile getirdi.
Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmed Ebu'l Vefa Muhammed, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail'in Golan Tepeleri'nde petrol arama çalışmaları, Arap- İsrail savaşında alınan, Arap ülkeleri ve halklarının yabancı işgali altındaki topraklarda çıkan doğal kaynaklarda hakları olduğunu kabul eden 3175 sayılı uluslararası kararla çelişiyor" dedi.
"Arap -İsrail savaşının ardından BM Genel Kurulu'nda alınan kararların Arap ülkelerine,İsrail işgali altındaki topraklarda hak sahibi olduğunu vurguluyor" diyen Muhammed, "BM'nin kararı aynı zamanda Arap ülkelerine doğal kaynaklarının kullanımı ve yağmalanması durumunda tazminat hakkını da içeriyor" ifadesini kullandı.
İsrail, Suriye'deki krizden faydalanıyor
İskenderiye'deki Pharos Üniversitesi Petrol Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Ebu'l Ala da İsrail'in, Suriye'nin içinde bulunduğu mevcut durumundan istifade ettiğini savundu.
Aynı zamanda Mısır Petrol Haklarını Savunma Komitesi Başkanı olan Ebu'l Ala, "İsrail, Suriye'nin içinde bulunduğu kaos halini fırsat bilerek doğal kaynaklarını ihlal ediyor" görüşünü dile getirdi.
İsrail'in attığı adımı engelleyen herhangi bir kurum bulunmadığını ifade eden Ebu'l Ala, 1967 yılındaki Arap-İsrail savaşı sırasında İsrail'in saldırısına maruz kalan Suriye, Mısır ve diğer Arap ülkelerinin hukuki anlamda birçok hakka sahip olduğunu vurguladı.
Suriye tazminat hakkına sahip
Ebu'l Ala, İsrail'in insanlığa karşı işlediği suçların zaman aşımına uğramayacağını ve üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsen tazminat hakkının düşmeyeceğini de ifade etti.
Suriye'nin Golan Tepeleri'nde yapılan petrol sondajı doğrultusunda doğal kaynaklarının çalındığına dikkati çeken Ebu'l Ala, şunları kaydetti:
"Suriye, uluslararası hukuk, uluslararası antlaşmalar ve BM kararı uyarınca İsrail'den yaptığı hırsızlığı tazmin etme hakkına sahip. İsrail, uluslararası platformda Golan Tepeleri'nin işgalcisi olarak görülüyor. Suriye bu hakkını ayni olarak tazmin edebilir, söz konusu durumun mümkün olmaması halinde ise zararını maddi olarak tazmin edebilir."
İsrail'in Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre, Afek doğalgaz ve petrol şirketi, İsrail hükümetinden daha önce aldığı izin kapsamında, bu ülkenin işgali altındakiGolan Tepeleri'ndeki sondaj çalışmalarına geçen hafta başladı.
İsrail Anayasa Mahkemesi, geçen yıl şirketin sondaj çalışmalarını geçici olarak durdurmuş, 23 Aralık'ta durdurma kararının kaldırılmasının ardından Ocak ortalarında yapılması planlanan sondaj çalışmaları, çevreci grupların protestoları nedeniyle birçok defa ertelenmişti.
İşgal altındaki Golan Tepeleri
Altı Gün Savaşı (1967) sırasında İsrail tarafından işgal edilen Suriye'nin Golan Tepeleri, 1981'de uluslararası hukuka aykırı olarak ilhak edilmişti.
Golan Tepeleri, Suriye ile İsrail sınırındaki stratejik önemi yanında İsrail'in en büyük su kaynağı olma özelliğini de taşıyor. Golan Tepeleri, İsrail açısından stratejik konumunun yanı sıra taşıdığı petrol rezervleri açısından da büyük önem taşıyor.
Suriye'deki iç savaş kaynaklı kriz, İsrail'in bölgede daha rahat hareket ederek, kendi lehine uzun vadede tek taraflı kalıcı adımlar atmasının da önünü açıyor.