Nobel edebiyat ödülü sahibi Alman yazar Günter Grass, ülkeye giriş yasağı koyan İsrail'in tutumunu eski Doğu Almanya (DDR) metoduyla karşılaştırdı. DDR'den sonra 80'li yılların sonunda Burma tarafından istenmeyen adam ilan edilen Grass, "Söylenmesi Gereken" başlıklı şiirinden dolayı İsrail tarafından da "Persona non grata" ilan edilmişti.
Alman yazar Günter Grass, İsrail'in nükleer potansiyeli ve İran'a karşı düşmanca tutumunu eleştirdiği "Söylenmesi Gereken" başlıklı şiirinden dolayı geçen hafta sonu istenmeyen adam ilan edilmesinden beş gün sonra sessizliğini bozdu. Grass, şiirinin yayınlandığı Süddeutsche Zeitung için kaleme aldığı makalede kendisinin DDR ve Burma tarafından da istenmeyen adam ilan edildiğini hatırlattı. "Bu iki olayda diktatörlükler alışagelmiş uygulamaya başvurmuştu. Şimdi ise demokratik ülke olan İsrail'in içişleri bakanı beni ülkeye giriş yasağı ile cezalandırdı" diyen Grass, İsrail İçişleri Bakanı Eli Yişai'nin tavrını DDR'in devlet güvenliğinden sorumlu bakan Erich Mielke'nin tavrına benzetti. 'Önce ve şimdi-son kararlara benim cevabım' başlıklı yazısında "DDR artık yok" diyen Grass, "Ancak İsrail hükümeti denetlenemeyecek çapta bir nükleer güç olarak kendi başına buyruk davranabileceğini düşünüyor ve bugüne kadar uyarmak da mümkün olmadı." ifadesini kullandı. Ülkeye giriş yasağı İsrail'e daha önce yaptığı ziyaret anılarının silinmesine sebep olmayacağına dikkat çeken Grass, "Her şeye rağmen İsrail ile kendimi kopmaz bir bağ içinde görüyorum." dedi.
Grass geçen hafta Süddeutsche Zeitung'da yayınlanan "Söylenmesi Gereken" başlıklı şiirinde İsrail'in nükleer potansiyeli ve İran'a karşı düşmanca tutumunu eleştirmişti. Şiirinden dolayı tepkiler alan Grass, geçen hafta sonra İsrail içişleri bakanı tarafından 'Persona non grata' ilan edilmişti. Grass'ın dün aynı gazete için yazdığı makalede İsrail'in tavrını DDR ile karşılaştırmasına İçişleri Bakanı Eli Yişai tarafından eleştiri geldi. Bakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada Grass'a İsrail'e girmesi daha önceden yasaklanması gerektiği, bunda geç kalındığı belirtildi. Yişai, yaptığı tek hata 3 yıl önce bakan olur olmaz Grass'ı istenmeyen adam ilan etmemesi olduğuna dikkat çekti.