ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik operasyonları devam ediyor. ABD jetleri Suriye'deki IŞİD üslerini dördüncü günde de vurdu. Hedefte yine IŞİD'in finansal kaynaklarının kesilmesi için petrol rafinerileri vardı. Eş-Şedadi kentinde IŞİD'in kontrolündeki petrol sahasının hedef alınmasının yanı sıra Deyr ez Zor ve El-Haseke'deki IŞİD'in yönetim merkezleri vuruldu. ABD henüz oluşan zayiata dair açıklama yapmadı. Dün İngiltere, Danimarka ve Belçika'da ise IŞİD'e yönelik operasyonlara katılıp katılmama konusunda karar günüydü. İngiltere Başbakanı David Cameron, parlamentoda yaptığı konuşmada "IŞİD'e karşı mücadele aylar değil, yıllar sürebilir. IŞİD, İngiltere için doğrudan tehdit" diyerek Irak'taki saldırılara katılmaları gerektiğini söyledi. İngiliz Parlamentosu'nda gün boyu süren tartışmaların ardından Birleşik Krallık'ın Irak'taki hava operasyonlarına katılmasına ilişkin önerge kabul edildi. Önergeye 524 milletvekili "evet" oyu verirken, 43 parlamenter "hayır" dedi. Danimarka beklendiği gibi Irak'a 7 adet F-16 jeti gönderme kararı aldı. Belçika Federal Meclisi de koalisyona 6 adet F-16 savaş uçağı ve 120 askerle katılmayı öngören kararı kabul etti.
YENİ RİSKLER ÇIKIYOR
Dünya basını koalisyonun bombardımanlarının ardından ortaya çıkan yeni riskleri mercek altına almaya başladı. New York Times gazetesine göre hava operasyonlarından dolayı Suriye'den kaçan sivillerin sayısı artmaya başladı. El Cezire, IŞİD militanlarının saldırılardan kurtulmak için sivillerin arasına saklandığını aktardı. Reuters ajansı da uluslararası koalisyonun operasyonlarından sonra IŞİD'e katılımın artmaya başladığını yazdı. Habere göre El Kaide bağlantılı El Nusra cephesinden militanlar, ABD ve müttefiklerine karşı harekete geçmek için normalde rakipleri olan IŞİD'e katılmak için yöneticilerine baskı yapmaya başladı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verilerine göre hava operasyonlarının başlamasından bu yana El Nusra içinden 200'den fazla militan IŞİD'e katıldı.
İSLAM ALİMLERİ IŞİD'İ KINADI
Suudi
Arabistan, Ürdün, Mısır, Türkiye, İngiltere, Fransa, ABD ve Bosna Hersek'in de aralarında bulunduğu birçok ülkeden 126 İslam alimi, IŞİD'i kınayan mesaj yayımladı. Bildiride "İslam'da suçsuz insanı öldürmek, elçileri ve dolayısıyla gazetecileri öldürmek, küfrünü açıkça ortaya koymayanları kafir saymak, insanları Müslüman olmaya zorlamak, kadınların ve çocukların haklarını ellerinden almak, işkence yapmak, peygamberlerin ve sahabelerin mezarlarını yıkmak caiz olmadığı gibi İslam ümmetinin ittifakı olmadan hilafet ilan etmek de caiz değildir" ifadesi yer aldı.
"AVRUPA'DAN 3 BİN KİŞİ GİTTİ"
BBC'ye
konuşan Avrupa Birliği Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, Avrupa'dan IŞİD'e katılanların sayısının hızla arttığına dikkat çekti. Kerchove'nin verdiği bilgilere göre Avrupa genelinden Irak ve Suriye'deki IŞİD saflarına katılanların sayısı 3 bini geçti. Kerchove ayrıca ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD'e yönelik hava operasyonlarının IŞİD ve El Kaide militanlarının Avrupa genelinde terör eylemi gerçekleştirme riskini artırdığını vurguladı. CIA daha önce IŞİD saflarında yaklaşık 31 bin militanın savaştığını açıklamıştı.