ATOMDAN DAHA GÜÇLÜ
Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore, dünkü test ile dördüncü kez başarılı nükleer deneme yaptıklarını bildirdi. Dünkü denemenin doğrulanması halinde Kuzey Kore, ilk kez hidrojen bombası kullanmış olacak. Kuzey Kore'de hidrojen bombası denemesinin Kim Jong-un'un yarın kutlanacak 33'üncü yaş günü öncesinde olması dikkat çekti. Füzyon reaksiyonu esasına dayalı hidrojen bombasının patlama gücü, atom bombasından daha kuvvetli. ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'de kullanarak yaklaşık 200 bin kişinin ölümüne neden olan atom bombaları 13 ve 21 kilotonluk yıkım gücüne sahipti. Soğuk Savaş döneminin bombası olan hidrojen bombalarının yıkım gücünün en az 1000 kat daha etkili olduğu biliniyor. Hidrojen bombaları 1958'de ABD tarafından geliştirildi. Teyakkuza geçerek Kuzey Kore'ye ilk anda sert tepki veren ABD yönetiminden dün gece ise iddiaları yalanlar nitelikte bir açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "İlk incelemeler, Kuzey Kore'nin başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla örtüşmüyor" dedi.
3 NÜKLEER DENEME DAHA YAPMIŞLARDI
Kuzey Kore'nin nükleer programı, uzun süredir uluslararası toplum için endişe kaynağı oluyor.
2002 Ekim: Kuzey Kore gizli nükleer silah programı olduğunu ilk defa doğruladı.
Ekim 2006: Kuzey Kore, ilk yer altı nükleer denemesini yaptı. Punggye-ri tesisinde yapılan testte zenginleştirilmiş uranyum yerine plütonyum kullanıldı.
2012: Kuzey Kore, ilk uydusunu uzun menzilli bir füzeyle uzaya gönderdi. Birleşmiş Milletler, uyduyu yasaklanmış balistik füze teknolojisi olarak niteledi.
Şubat 2013: Kuzey Kore "minyatür" bir nükleer cihaz kullandığını ileri sürdü. Yaklaşık 7,9 kiloton şiddetindeki deneme, 4,9 büyüklüğünde bir yer sarsıntısına neden oldu.
2015 Mayıs: Pyongyang, denizaltından atılan füzeleri denediğini iddia etti.
UZMANLAR İKNA OLMADI
Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin açıklamasının doğru olmadığını savundu ve "Hidrojen bombası değildi. Cihazın içine düşük miktarda hidrojen enjekte etmiş olabilirler" denildi. Uzmanlar hidrojen bombasının patlamasının Kuzey Kore'nin iddia ettiği ses ve etkiden 10 kat daha fazla olması gerektiğini savundu. Japon uzmanlar da test alanında herhangi bir radyasyona rastlamadıklarını duyurdu. Kuzey Kore her ne kadar nükleer füzelere sahip olduğunu söylese de uzmanlara göre Kim Jong-un yönetimi nükleer silahı uzun menzilli füzelerin başlıklarına yerleştirecek kadar minyatürize edemedi. Bu nedenle Kuzey Kore hala nükleer güç olarak kabul edilmiyor. Ancak son hidrojen bombası testinin doğrulanması halinde Kuzey Kore'nin ABD topraklarını vurabilecek ve nükleer başlık taşıyan uzun menzilli füzelere sahip olma noktasına bir adım daha yaklaşmış olacak.
DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI
BM: Acil toplanan BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'yi şiddetle kınayan bir basın bildirisi yayımladı. Konsey üyeleri, Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar için karar tasarısı çalışması başlatılması konusunda anlaşmaya vardı.
TÜRKİYE: Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye, bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görmekte ve şiddetle kınamaktadır" açıklaması yaptı.
Güney Kore: Kuzey Kore ile aralarında diplomatik ilişki bulunmayan Güney Kore'nin Devlet Başkanı Park Geun-hye, 'Bedelini ödeyecekler' dedi.
ABD: Testi teyit etmediklerini belirten Beyaz Saray, Kuzey Kore'ye bu tür provokasyonları bırakma çağrısında bulundu.
Çin: Kuzey Kore'nin denemesine şiddetle karşıyız.
Fransa: Elysee Sarayı, denemenin kınandığı bildirdi.
NATO: Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Kore'nin bu deneyinin "bölgenin güvenliğine ve istikrarına bir tehdit oluşturduğunu" söyledi.
Rusya: Dışişleri Bakanlığı Kuzey Kore'nin bu hamleyle uluslararası hukuku açıkça çiğnediğini açıkladı.