Avustralya'da yapılan araştırmaya göre günde 5 bardak kahve şişmanlığa sebep oluyor, diyabet riskini artırıyor. Kahvenin içinde bulunan bir asit kilo almaya ve insülin direncine yol açabiliyor. Tarım ve Yemek Kimyası dergisinde (Journal of Agricultural and Food Chemistry) yayınlanan çalışmada, obez farelere farklı miktarlar klorojenik asit verilerek fareler incelendi. Günde 5 veya daha fazla fincan kahve tüketimi eşdeğerinde klorojenik asit alan farelerin vücudunun yağ eritemediği görüldü. Batı Avustralya Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden uzman Vance Matthews da "Kahvenin etkileri doğrudan ne kadar tüketildiğine bağlı. Günde 2-3 fincan kahve içerseniz, söz konusu asit, kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet riskini azaltır. Ama 5-6 fincanda bu fayda zarara döner, şişmanlığın yolu açılır" dedi.
ŞEKERSİZ VE EN FAZLA 2 FİNCAN
Uzm. Dr. Ayça Kaya: Kremalı ve şekerliyse değil 5, bir fincan içilmesi bile diyabet ve obeziteye davetiye çıkarır. Kahve ve kafein insan metabolizmasını çalıştırdığı bilinen sempatik sinir sistemini aktive eden bir maddedir. Günde 2-3 fincan kadar kahve tüketimi kafeinin etkisinden dolayı hem tok hissettirir hem de metabolizmayı hızlandırarak enerji harcanmasını kolaylaştırır. Biz ülkemizde kahveyi yanlış kullanıyoruz. Şekerle tatlandırıyoruz. Ya da kremalı veya karamel şurupları ile servis yapılıyor. Bunların enerji değeri çok yüksek. Kahveyi sütle birlikte şekersiz olarak günde 2 fincan kadar içmek yeterlidir.